fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Црвав темељ: Омбудсман за дјецу Српске се поводом школске године обраћа латиницом!?

Навикли смо да нам судови и друге институције у Српској пишу искључиво латиницом, али да то чини и омбудсман за дјецу, од којих данас нека тек почињу да уче слова матерњег језика (и писма) више је него самоубилачки синдром непостојања културне политике.

Ћирилица
Ћирилица

Прво би дјецу требало заштити од овакве врсте заштите, али у патетичном маниру састава за основну школу омбудсман (дакако латиницом) каже сљедеће:

Школско звоно ће у свим основним и средњим школама 1. септембра огласити почетак нове школске године.

Сваки почетак нове школске године пред родитељима иста брига – како ће за своје школарце обезбиједити потребне књиге и школски прибор, нову тренерку, патике.

Ученици са нестрпљењем очекују почетак нове школске године, радују се сусрету с друговима, наставницима и брину да ли ће одговорити изазовима које нови разред поставља пред њих. Новој школској години посебно се радују они најмлађи, који ће први пут сјести у школске клупе. То је посебан дан и за њих и за цијелу породицу. Поносни на нови почетак, своју прву школску торбу, радују се првом учитељу, новим друговима, пуни су очекивања и требају подршку и родитеља и учитеља, да њихов први сусрет са школом на најбољи начин обиљежи нови и најљепши период у њиховом одрастању.

На свим запосленим у образовном систему је обавеза да у датим условима учине максимално могуће (да омбудсман научи азбуку?! Прим. Фронтала.) да се свако дијете, и сваки дан, у школи осјећа прихваћеним и једнако вриједним, да зна да има подршку и да је успјех у школи само резултат марљивог рада, да развије животне вјештине, способности учења, самопоштовање и самопоуздање, јер школа је, прије свега, васпитна установа која има изузетно важну улогу у социо-емоционалном развоју дјетета.

Посебно је важан партнерски однос родитеља и школе, који се заснива на сталној сарадњи, међусобном уважавању и повјерењу, који доприноси успјеху сваког ученика, који оснажује и подстиче дијете и који је одговор на потребе дјеце и њихов најбољи интерес.

Дјеци, родитељима и свим запосленим у васпитно-образовним установама желим срећан почетак и успјешну нову школску годину.

С поштовањем,

Нада Граховац
Омбудсман за дјецу РС

Извор: ФРОНТАЛ

Везане вијести:

Округли сто „Српски језик и ћирилица“: За српски језик мора се …

Ћирилица у периодици и књижевним делима Срба католика са …

Милана Бабић: Ћирилица је питање српског достојанства …

Ћирилица у дигиталном добу, све од нас зависи | Јадовно 1941.

Ћирилица у нестајању | Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: