Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crnogorski autor tvrdi: Crnogorci nisu Sloveni

Kontroverzni autor knjige „Bizarni sveci srpske crkve“, Miroslav Ćosović u tekstu na portalu Analitika tvrdi da Crnogorci nisu Srbi, već „starosedeoci Balkana.

Crna Gora

BEOGRAD – Kontroverzni autor knjige „Bizarni sveci srpske crkve“, Miroslav Ćosović u tekstu na portalu Analitika tvrdi da Crnogorci nisu Srbi, već „starosedeoci Balkana.

Kako Ćosović navodi: „Svi znamo na koji način se kod nas dokazuje da su Crnogorci zapravo Srbi“, preneo je B 92.

„Besomučno se citiraju Njegoš i kralj Nikola, citira se neki zemljopis iz Nikolinog doba, citiraju se neki Nikolini dvorjani, ukaže se na dve, tri asocijacije iz vremena pre 19. veka, i to je to“, ističe Ćosović.

Prema njegovim rečima, Crnogorci „u biti svog narodnog bića nisu ni Sloveni, a kamoli Srbi“.

„To tvrdim ne samo na osnovu istorijske nauke, već i na osnovu onoga što pružaju: populaciona genetika, fizička antropologija, arheologija, etnologija… Jedini ispravan način da se nekom narodu sagleda etnogeneza je da se uključi više nauka, a ne samo istorijska nauka“, navodi on.

Osloniti se na samo istorijsku nauku pri ispitivanju etnogeneze nekog naroda je, kaže, „neozbiljno, vrlo neozbiljno“.

„Naročito je neozbiljno na našim prostorima, gde se tokom istorije u dokumentima pominju mnogi narodi, pa svako može da pronađe neki istorijski izvor koji daje za pravo baš njegovom narodu, to jest njegovom viđenju etnogeneze“, kaže on.

Ćosović tvrdi da u Crnogorci mešavina starosedelaca koje su Rimljani zbirno zvali Ilirima i da uz stanovništvo takozvane Stare Hercegovine čine jednu etničku celinu, „a tu etničku celinu danas znamo kao jedan samosvojan narod – Crnogorce“.

„Starocrnogorci, Brđani, Primorci i Starohercegovci čine jednu celinu, jednu i jedinstvenu – crnogorsku naciju jer, generalno: imaju istu istoriju, imali su svoju – plemensku organizaciju društva, imali su svoju Crnogorsku autokefalnu crkvu, nose jednu nošnju, imaju iste običaje, imaju isti jezik, imali su zajedničku kultnu ličnost Ivana Crnojevića itd. Mogu SPC i SANU i milion puta ponoviti da su Crnogorci Srbi, ali ove činjenice neće uspeti da promene, nimalo“, kaže on.

Kako B92 podseća, Čosović je autor knjige „Bizarni sveci srpske crkve“, koju promoviše kanonski nepriznata CPC, a u kojoj autor tvrdi da su svi sveci SPC „bizarni, genocidni, krvoločni, svirepi, organizatori političkih ubistava, pedofili, sladostrasnici, kasapi, ludi“…

 

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: