fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Crnogorska crkva“ je nekanonska i raskolnička organizacija

Nikolaj Balašov
Nikolaj Balašov

Predstavnik Ruske pravoslavne crkve Nikolaj Balašov kaže da pravoslavne crkve čitavog sveta nemaju nikakve sumnje da je takozvana crnogorska pravoslavna crkva nekanonska raskolnička organizacija.

„Zato čude izjave lidera iz Podgorice kojima se podržava ta organizacija“, kaže Balašov.

Otac Nikolaj, zadužen za odnose među pravoslavnim crkvama, kaže da su ga začudile informacije medija o izjavama lidera DPS-a Crne Gore Mila Đukanovića kojima podržava „šizmatične organizacije marginalnog karaktera“.

„Pravoslavna crkva ima svoje zakone na kojima počiva njeno postojanje, a političari bi trebalo da se s poštovanjem odnose prema tim viševjekovnim normama, čak i ako im se čini da će im uplitanje u crkvena pitanja donijeti dodatne glasove na sljedećim izborima“, rekao je Balašov, prenosi „Svetigorapres“ sa Cetinja.

On ističe da takozvana crnogorska pravoslavna crkva, koju predvodi Miraš Dedeić, lišen svešteničkog čina, „nije priznata i ne može biti priznata ni od jedne pomesne pravoslavne crkve, počevši od Konstantinopoljskog patrijarhata i završno sa Pravoslavnom crkvom u Americi“.

Pitajući se da nisu novinari nešto preuveličali prenoseći Đukanovićeve izjave, Balašov je podsjetio da je lider DPS-a u decembru 2004. godine, kao premijer Crne Gore, razgovarao sa tadašnjim ruskim patrijarhom Aleksijem Drugim o značaju pravoslavnog jedinstva.

Balašov je podsjetio, da je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović tokom susreta sa ruskim patrijarhom Kirilom u Moskvi u februaru 2009. godine, takođe razgovarao o „raskolničkoj crkvi“ i da je Vujanović rekao da će crnogorska država uvijek poštovati kanonsko crkveno pravo.

DPS je saopštio da će novi program stranke biti usvojen na kongresu ove partije u Podgorici 21. maja. Prema novom programu, stranka će se zalagati da pravoslavna crkva u Crnoj Gori bude autokefalna kao što je bila prije 1918. godine i da organizaciono prostor njenog djelovanja bude teritorija cijele Crne Gore.

Izjavama su iznenađeni i analitičari, koji smatraju da takve stvari treba da se rešavaju unutar crkve. Zdravko Sorđen iz Centra za toleranciju i međureligijske odnose ističe da međudržavni nivo, svaka izjava koja se da jednostvano pobuđuje interesovanje, a to budi strast i na osnovu toga stavovi su pogrešni.

„Mislim da se preuranilo sa izjavom, neću sumnjati da je ovde pre svega pitanje koje dva entiteta moraju resavati“ , dodao je Sorđen.

Mitropolija crnogorsko primorska kritikovala je programsko opredelenje vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) o samostalnoj, jedinstvenoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i takvo partijsko zalaganje nazvala politički štetnim i „protivustavnim” mešanjem u unutrašnje stvari crkve.

„Potpuno je deplasirano i politički štetno da jedna politička partija, koja sebe deklariše kao građansku i socijalističku, na početku 21. veka u svoj program upisuje otvorene stavove o kanonskom ustrojstvu crkve”, navodi se u reagovanju.

Lider DPS-a Milo Đukanović saopštio je sinoć da je jedan od ciljeva te partije, predviđenih novim partijskim programom objedinjavanje pravoslavne crkve u Crnoj Gori u samostalnu organizacionu celinu i takav cilj obrazložio potrebom „prevazilaženja podela” u državi.

Mitropolija tim povodom u svom reagovanju „ističe oprez koji crkva ima prema svakom pokušaju da se crkvena zajednica, koja je po svojoj prirodi vaseljenska (univerzalna), svodi na okvire koji su državni ili nacionalni”.

U saopštenju se navodi da takva nastojanja razumljiva u 18. i 19. veku u eri nacionalnog romantizma, ne odgovaraju duhu našeg vremena, „koje briše granice među kulturama i nacijama”, a ne odgovaraju ni „iskonskom ustrojstvu crkve, koje, po svojoj suštini, nije ograničeno ničim zemaljskim”, navodi se u reagovanju crkve.

Ocenjuje se da je reč o „retrogradnim idejama, neupotrebljivim u pogledu izgradnje stabilnog građanskog drustva”.

Autor teksta RTRS – Beta

Izvor: SRPSKA INFORMATIVNA PLATFORMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: