Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Crno jezero-plač iz dubine rijeke Une

Mnoga su i raznolika mjesta na kojima su Srbe, Jevreje i Rome prinosili na žrvenike ”bogovima” ustaštva 1941.godine. Prije samog ”žrtvoprinošenja nedužnih Srba, Jevreja i Roma” žreci nove religije ustaštva svoje su žrtve pa ustaškom obrednom zakonu’ mučili, masakrirali i ubijali. Svima su čuveni i poznati Jasenovac i Jadovno – sinonimi za sve logore,  jame i bezdane koje su kao sistem zločina osmislili i realizovali hrvatsko-muslimaske ustaše NDH-zije.

Iako to znaju njihovi potomci, koji se sada deklarišu kao europjeci i veliki demokrate, oni se osjećaju uvrjeđenim kada ih čovjek potsjeti na to. Jednako se na ovo potsjećanje ljute i reaguju određeni ”vjernici” i članovi određenih rimokatoličkih redova i crkvenih krugova, ali i lideri IVZ. Zašto? Zato što su to jedine dvije religijske zajednice Evrope koje su podržale ustaštvo i genocid nad Jevrejima, Srbima i Romima. Danas bi željeli da se to ne pominje, ali to se ne može zaboraviti. Oni traže da Srpski, Jevrejski i Romski narodi zaborave te ustaške zločine i genocid te da ih više ne pominju. I kao da hoće da kažu: ‘ma stanite vi više sa tim vašim Jasenovicma i Jadovnima! ..To je bilo 1941.! Ma mi sada imamo da pripovjedamo našu priču: sad ste vi Srbi zločinci i genocidni, jer ste počinili ”Srebrenicu”!…  I sve takvom logikom i propagandom bacajući prašinu u oči kao da svijet ništa ne zna o zločinima i genocidima koji su prethodili Srebrenici. Čak se i ratni zločin nad Srbima iz Podrinja, -Skelana i drugih mjesta i ne pominje. Genocid nad Srbima Sarajeva, Mostara i Neratvljanske kotline, Bradine i Konjica, Centralne Bosne, Livna i Bihaća, Sanskog Mosta i drugih mjesta ratnog zločina ignorišu. Ali, neće biti tako!

A svijet ipak sve zna i znaće sve više i pamti i čuva istorijsko pamćenje. I zato nikad neće prestati vapaj mučenika Jasenovaca, Jadovna i Crnog jezera na Uni. Te stravične i ne daj Bože ikad ponovljive 1941. godine ustaše iz Bos.Krupe i okolnih mjesta izvedoše uzvodno uz rijeku Unu do prekrasnog Crnog jezera pored rijeke Une oko 2000 Srba, Jeverja i Roma i pobiše ih kao nevinu jagnjad, a oni usta ne otvoriše, glasa ne pustiše, jer im ponos njihov ne dozvoljavaše da zločince po srcu mole za milost!  Zašto ih pobiše, poklaše i u prelijepo, ali virovito Crno jezero baciše??? Samo zato što su bili druge vjere, nacije i drugog jezika?, ili izvršavajući program i plan genocida kojeg su Pavelić i njegovi saradnici načinili? Sigurno ovo drugo, jer je ideja genocida razrađena do perfencije. Sve je funkcionisalo po unaprijed popsanim pećinama, bezdanima i virovima da niko iz njih živ ne iziđe i ne bude svjedokom! Pa ipak svjedoci su ostali i govore.
I ovo nad samim Crnim jezerom potsjećanje na izvršeni ratni zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima pomenak je njihovim mukama i patnjama i kap maslimovog ulja na njihove neprebole rane. Vječni im pokoj, Gospode, podaj među svetima tvojima, te vječno sjećanje među nama.
Bogoljub-R.

Crno jezero

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/genocid_jasenovac.gif

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/eparhija-bihacko-prtrov.gif

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: