Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Црно језеро-плач из дубине ријеке Уне

Многа су и разнолика мјеста на којима су Србе, Јевреје и Роме приносили на жрвенике ”боговима” усташтва 1941.године. Прије самог ”жртвоприношења недужних Срба, Јевреја и Рома” жреци нове религије усташтва своје су жртве па усташком обредном закону’ мучили, масакрирали и убијали. Свима су чувени и познати Јасеновац и Јадовно – синоними за све логоре,  јаме и бездане које су као систем злочина осмислили и реализовали хрватско-муслимаске усташе НДХ-зије.

Иако то знају њихови потомци, који се сада декларишу као еуропјеци и велики демократе, они се осјећају уврјеђеним када их човјек потсјети на то. Једнако се на ово потсјећање љуте и реагују одређени ”вјерници” и чланови одређених римокатоличких редова и црквених кругова, али и лидери ИВЗ. Зашто? Зато што су то једине двије религијске заједнице Европе које су подржале усташтво и геноцид над Јеврејима, Србима и Ромима. Данас би жељели да се то не помиње, али то се не може заборавити. Они траже да Српски, Јеврејски и Ромски народи забораве те усташке злочине и геноцид те да их више не помињу. И као да хоће да кажу: ‘ма станите ви више са тим вашим Јасеновицма и Јадовнима! ..То је било 1941.! Ма ми сада имамо да приповједамо нашу причу: сад сте ви Срби злочинци и геноцидни, јер сте починили ”Сребреницу”!…  И све таквом логиком и пропагандом бацајући прашину у очи као да свијет ништа не зна о злочинима и геноцидима који су претходили Сребреници. Чак се и ратни злочин над Србима из Подриња, -Скелана и других мјеста и не помиње. Геноцид над Србима Сарајева, Мостара и Нератвљанске котлине, Брадине и Коњица, Централне Босне, Ливна и Бихаћа, Санског Моста и других мјеста ратног злочина игноришу. Али, неће бити тако!

А свијет ипак све зна и знаће све више и памти и чува историјско памћење. И зато никад неће престати вапај мученика Јасеноваца, Јадовна и Црног језера на Уни. Те стравичне и не дај Боже икад поновљиве 1941. године усташе из Бос.Крупе и околних мјеста изведоше узводно уз ријеку Уну до прекрасног Црног језера поред ријеке Уне око 2000 Срба, Јеверја и Рома и побише их као невину јагњад, а они уста не отворише, гласа не пустише, јер им понос њихов не дозвољаваше да злочинце по срцу моле за милост!  Зашто их побише, поклаше и у прелијепо, али вировито Црно језеро бацише??? Само зато што су били друге вјере, нације и другог језика?, или извршавајући програм и план геноцида којег су Павелић и његови сарадници начинили? Сигурно ово друго, јер је идеја геноцида разрађена до перфенције. Све је функционисало по унапријед попсаним пећинама, безданима и вировима да нико из њих жив не изиђе и не буде свједоком! Па ипак свједоци су остали и говоре.
И ово над самим Црним језером потсјећање на извршени ратни злочин над Србима, Јеврејима и Ромима поменак је њиховим мукама и патњама и кап маслимовог уља на њихове непреболе ране. Вјечни им покој, Господе, подај међу светима твојима, те вјечно сјећање међу нама.
Богољуб-Р.

Црно језеро

 

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/genocid_jasenovac.gif

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/eparhija-bihacko-prtrov.gif

ПОКОЉ - Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
ПОКОЉ – Назив за систематски државни злочин геноцида почињен над православним Србима током Другог светског рата од стране Независне Државе Хрватске на цијелом њеном територију.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: