fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crno jezero-plač iz dubine rijeke Une

Mnoga su i raznolika mjesta na kojima su Srbe, Jevreje i Rome prinosili na žrvenike “bogovima“ ustaštva 1941.godine. Prije samog “žrtvoprinošenja nedužnih Srba, Jevreja i Roma“ žreci nove religije ustaštva svoje su žrtve pa ustaškom obrednom zakonu’ mučili, masakrirali i ubijali. Svima su čuveni i poznati Jasenovac i Jadovno – sinonimi za sve logore,  jame i bezdane koje su kao sistem zločina osmislili i realizovali hrvatsko-muslimaske ustaše NDH-zije.

Iako to znaju njihovi potomci, koji se sada deklarišu kao europjeci i veliki demokrate, oni se osjećaju uvrjeđenim kada ih čovjek potsjeti na to. Jednako se na ovo potsjećanje ljute i reaguju određeni “vjernici“ i članovi određenih rimokatoličkih redova i crkvenih krugova, ali i lideri IVZ. Zašto? Zato što su to jedine dvije religijske zajednice Evrope koje su podržale ustaštvo i genocid nad Jevrejima, Srbima i Romima. Danas bi željeli da se to ne pominje, ali to se ne može zaboraviti. Oni traže da Srpski, Jevrejski i Romski narodi zaborave te ustaške zločine i genocid te da ih više ne pominju. I kao da hoće da kažu: ‘ma stanite vi više sa tim vašim Jasenovicma i Jadovnima! ..To je bilo 1941.! Ma mi sada imamo da pripovjedamo našu priču: sad ste vi Srbi zločinci i genocidni, jer ste počinili “Srebrenicu“!…  I sve takvom logikom i propagandom bacajući prašinu u oči kao da svijet ništa ne zna o zločinima i genocidima koji su prethodili Srebrenici. Čak se i ratni zločin nad Srbima iz Podrinja, -Skelana i drugih mjesta i ne pominje. Genocid nad Srbima Sarajeva, Mostara i Neratvljanske kotline, Bradine i Konjica, Centralne Bosne, Livna i Bihaća, Sanskog Mosta i drugih mjesta ratnog zločina ignorišu. Ali, neće biti tako!

A svijet ipak sve zna i znaće sve više i pamti i čuva istorijsko pamćenje. I zato nikad neće prestati vapaj mučenika Jasenovaca, Jadovna i Crnog jezera na Uni. Te stravične i ne daj Bože ikad ponovljive 1941. godine ustaše iz Bos.Krupe i okolnih mjesta izvedoše uzvodno uz rijeku Unu do prekrasnog Crnog jezera pored rijeke Une oko 2000 Srba, Jeverja i Roma i pobiše ih kao nevinu jagnjad, a oni usta ne otvoriše, glasa ne pustiše, jer im ponos njihov ne dozvoljavaše da zločince po srcu mole za milost!  Zašto ih pobiše, poklaše i u prelijepo, ali virovito Crno jezero baciše??? Samo zato što su bili druge vjere, nacije i drugog jezika?, ili izvršavajući program i plan genocida kojeg su Pavelić i njegovi saradnici načinili? Sigurno ovo drugo, jer je ideja genocida razrađena do perfencije. Sve je funkcionisalo po unaprijed popsanim pećinama, bezdanima i virovima da niko iz njih živ ne iziđe i ne bude svjedokom! Pa ipak svjedoci su ostali i govore.
I ovo nad samim Crnim jezerom potsjećanje na izvršeni ratni zločin nad Srbima, Jevrejima i Romima pomenak je njihovim mukama i patnjama i kap maslimovog ulja na njihove neprebole rane. Vječni im pokoj, Gospode, podaj među svetima tvojima, te vječno sjećanje među nama.
Bogoljub-R.

Crno jezero

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/genocid_jasenovac.gif

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/eparhija-bihacko-prtrov.gif

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: