fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crni kombi bijele boje

Osumnjičeni 27 godina nakon ratnog ubistva u Sisku: Jedan od uhapšenih pod sumnjom za ubistvo Rade Španovića, kojeg su 6. septembra 1991. kombijem odvele uniformirane osobe, ima podeblji krivični dosje

Sisak
Sisak

SISAK – Polako se odmotava klupko krvave sisačke jeseni 1991. U gradu u kojem su psi rata hodali ulicama s bjanko dozvolama za ubistva mnogi su Srbi najsvirepije ubijeni u mučilištima na ORA-i, u lječilištu Jodno i na drugim mjestima. Jedan od njih je i Rade Španović, koji je 6. septembra 1991. odveden iz stana u naselju Caprag. Španović je bio radnik Željezare i imao je 56 godina. Nekoliko dana kasnije, 14. septembra, tijelo nesretnog Španovića pronađeno je u Gušću na obali Save. Prije nekoliko dana, pod sumnjom da su izvršili ovaj zločin, u Sisku su uhapšena trojica građana, koje nam dnevni tisak predstavlja kao „branitelje koji su ubili Srbina“. Riječ je o Štefu Goričkom, Mirku Šaši i Hasi Mahmutagiću, piše „Portal Novosti“.

Inače, ubijeni Španović jedan je od 25 sisačkih Srba za čiju je smrt 2013. osuđen Vladimir Milanković, koji je u ratu bio dozapovjednik sisačke policije. Milanković je osuđen na deset godina zatvora. Đuro Brodarac, ratni zapovjednik policije, koja je na teror koji su po Sisku provodili eskadroni smrti žmirila na oba oka, umro je u pritvoru pod sumnjom za ratni zločin. Na suđenju je svjedočila supruga ubijenog Španovića, koja je izjavila da su se ljudi koji su joj iz stana i života odveli supruga predstavili kao policajci. Bili su uniformirani, a u kombiju bijele boje koji je usred bijela dana čekao pred zgradom bilo je još uniformiranih osoba. Njihova imena za sada ne znamo.

Ne znamo ništa ni o Goričkom i Šaši, ali Mahmutagić nije nepoznata osoba. Njega stranice crne hronike pamte još od 1991. godine, kada je u avgustu, skupa s grupom nepoznatih muškaraca, napao Vukašina Zdjelara. Nesretni Zdjelar je od batinanja umro na licu mjesta, a Mahmutagić je umjesto u zatvor otišao na ratište. Da je otišao u zatvor, ne bi danas bio osumnjičen za ubistvo Španovića. No Brodarčeva policija u to vrijeme ubistvo batinama na klupi u parku nije smatrala problematičnim, pod uvjetom da je žrtva bila srpske nacionalnosti.

U „borbenom sektoru“ Mahmutagić je proveo 530 dana. Za ubistvo Zdjelara osuđen je nakon rata, ali ne na dugu kaznu, jer se u crnu hroniku vraća već 2002., kada se sa 12-godišnjim sinom zatvara u stan te prijeti da će sina i sebe ubiti s osam kilograma eksploziva. Tada je ponovno završio u zatvoru. Prije tri godine opet se pojavio na sceni, zapalivši spomenuti stan nakon porodične svađe. Tom prilikom je iz njega tjerao suprugu, a u paljevini koja je uslijedila ozlijeđen je policajac.

Autor: Saša Kosanović

Izvor: Banija Online

Vezane vijesti:

Ubijanje Srba u Sisku 1991-1992 godine

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: