fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Crkva Čeških zemalja i Slovačke kanonizuje sveštenika Stanislava Nasadila

Sveštenik Stanislav Nasadil je postradao mučeničkom smrću u logoru u Gospiću 1941. godine.

Pravoslavna Crkva Čeških zemalja i Slovačke pribrojaće liku svetih 9. juna 2019. godine sveštenika Stanislava Nasadila koga su ustaše ubili 1941. godine.

Ova sveta Crkva obaviće čin pričislenja svetima sveštenomučenika 20. veka Stanislava Nasadila, koji je postradao mučeničkom smrću u logoru u Gospiću 1941. godine.

Ovaj svešteni čin obaviće se na Božanskoj Liturgiji u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice i Svetog Jovana Milostivog u Košicama u Slovačkoj 9. juna 2019. godine. Bogosluženjem će načalstvovati mitropolit Rastislav uz sasluženje arhijereja iz Srbije, Poljske, Ukrajine i Grčke.

Spomen na sveštenomučenika Stanislava bogoslužbeno će se ubuduće proslavljati 20. juna, što je i dan njegove mučeničke končine.

Novomučenik Stanislav je rođen 20. oktobra 1907. u Lošticama, u ondašnjoj Čehoslovačoj. Pohađao je Karlovačku i Bitoljsku bogosloviju 1923 – 1928, a kao paroh služio je u Ličkoj Jesenici u Hrvatskoj.

U toku Drugog svetskog rata on je sa hiljadama pravoslavnih iz NDH stradao od ustaša. U junu mesecu sa svojim nadležnim arhijerejem, potonjim sveštenomučenikom Savom Turlajićem, uhvaćen je i mučen od strane ustaškog zločinca Josipa Tomljenovića, a kasnije je u koncentracionom logoru u Gospiću ubijen čekićem. Njegovo telo je pronađeno u jami u Jadovnu.

Izvor: Orthochristian.com (sa engleskog Info služba SPC)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: