fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Članovi porodica srpskih žrtava na suđenju Mahmuljinu

Grupa od 15 članova porodica srpskih žrtava rata iz Banjaluke, Doboja i Prnjavora prisustvovaće sutra u Sudu BiH u Sarajevu početku suđenja nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, rečeno je Srni u Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Sakib Mahmuljin (Foto: pressrs.ba)
Sakib Mahmuljin (Foto: pressrs.ba)

U Republičkoj organizaciji očekuju da će na suđenju Mahmuljinu biti dokazan ratni zločin koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH i zloglasnog odreda „El mudžahedin“ pod Mahmuljinovom komandom nad zarobljenim srpskim borcima i civilima na Ozrenu.

U ovoj organizaciji uvjereni su da će u sudskom postupku protiv Mahmuljina konačno biti otkrivene lokacije 11 izmještenih srpskih masovnih grobnica sa područja Ozrena.

Na spisku nestalih na području Ozrena još se vodi više od 140 srpskih boraca i civila.

U Sudu BiH sutra bi trebalo da počne suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu, kojeg optužnica tereti za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Vozuće 1995. godine.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će saslušati 71 svjedoka, tri vještaka i da će biti podneseno 990 materijalnih dokaza.

Među svjedocima koji će biti saslušavani biće i zaštićeni svjedoci i svjedoci koji su saslušavani u predmetima ratnih zločina pred Haškim tribunalom.

Sud BiH potvrdio je 7. januara optužnicu koja Mahmuljina tereti za zločin nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima, bolesnicima i srpskim civilima na području opštine Zavidovići.

U optužnici se navodi da Mahmuljin, u svojstvu komandanta Trećeg korpusa u čijem sastavu je djelovao i odred „El mudžahedin“ tokom 1995. godine, dok je trajala vojna akcija na širem području Zavidovića i Vozuće, nije ništa preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

sakib mahmuljin i šefik džaferović da odgovaraju za zločine

SVJEDOČENjE SRPKINjE ZAROBLjENE U MUDžAHEDINSKOM LOGORU

PUKOM SREĆOM PREŽIVIO ZAROBLjAVANjE OD MUDžAHEDINA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: