Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ćirilica na portalima jedinica lokalne samouprave

Datum objave: ponedeljak, 1 februara, 2016
Veličina slova: A- A+
 Ćirilica na portalima jedinica lokalne samouprave
Ćirilica na portalima jedinica lokalne samouprave

U vezi sa temom ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina na ravnopravnu službenu upotrebu svog jezika na lokalnom nivou, odlučili smo provjeriti do koje se mjere ovo pravo ostvaruje u virtualnom prostoru. Odlučili smo provjeriti u kojoj mjeri su manjinski jezici prisutni na službenim internet stranicama 21 opštine i 2 grada u kojima Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina propisuje ravnopravnu službenu upotrebu srpskoga jezika i ćiriličnog pisma

U ovom kratkom pregledu, pristupili smo na ukupno 22 stranice dok stranicu Opštine Plaški nismo pronašli. Ovime smo utvrdili da sve opštine u ovoj kategoriji osim Plaškog imaju službene stranice. Kada je u pitanju pretraživanje za pristup službenim stranicama na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu možemo reći da je rezultat bio gotovo apsolutno bezuspješan. Gotovo niti u jednom od 22 slučaja sadržaji na stranici nisu bili dostupni na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Na jedina tri odstupanja od potpunog isključivanja manjinskoga jezika iz virtualne sredine predstavljali su portali opština Markušica, Negoslavci i Borovo.

U slučaju stranice opštine Markušica u zaglavlju stranice se uz naziv na latinici nalazi i naziv na ćirilici, ali je to ujedno i jedini sadržaj dostupan na manjinskom jeziku. U slučaju opštine Negoslavci situacija je poput prethodne, ali je natpis na ćirilici u znatno manjem fontu. U slučaju portala Opštine Borovo, na naslovnoj stranici se među tri slike koje se izmjenjuju nalazi i ona na kojoj je uz latinični i natpis na ćirilici, ali postoji i emulator za automatsko preslovljavanje na ćirilični font. Uz navedene, na stranici Opštine Kistanje je 5. januara objavljena i čestitka na ćirilici u povodu vjerskih praznika.

Na osnovu ovih rezultata čak bi i izjave pojedinaca i grupa koje se protive provođenju zakona mogle dobiti na težini. Naime, ova situacija zaista i pokazuje određeni nivo nezainteresovanosti u zajednici za ovo pitanje. U 22 od opština čije smo stranice posjetili, srpska zajednica čini većinu u njih 17, a većina njih na vlasti ima i predstavnike manjinskih stranaka. Ako sa druge strane uzmemo primjer italijanske nacionalne manjine, tada u obje opštine gdje ova manjina čini više od trećine stanovništva (Grožnjan i Brtonigla), službene stranice lokalne samouprave dostupne su i na talijanskom jeziku. Međutim, nisu samo ovdje stranice dostupne na italijanskom već i u slučaju portala Istarske županije i nekoliko opština i gradova gdje talijanska manjina čini znatno ispod jedne trećine stanovništva. Može se na istarsku situaciju reći kako se ona ne može porediti sa situacijom u ostatku zemlje. Ipak, posjećujući više portala, provjerili smo i onaj Opštine Kneževi Vinogradi u Osječko-baranjskoj županiji. U Kneževim Vinogradima mađarska zajednica čini više od jedne trećine stanovništva odnosno 38,66% od ukupnoga broja stanonika. Potral ove opštine dostupan je na mađarskom jeziku, ali uz mađarski i na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu kao i na njemačkom i engleskom kao velikim jezicima. Portal ove opštine inicijalno nismo uključili jer u ovoj opštini srpska zajednica čini svega 18,43% stanovništva. Također, vjerujemo da je opravdano upitati se i kolika je zasluga srpskih manjinskih predstavnika u ovome slučaju, a kolika predstavnika mađarske zajednice.

Mirko Savković
Mirko Savković

Izvor: Srpski Narodni Forum

 

Vezane vijesti:

Rektor Univerziteta u Zagrebu: Ćirilica je „starohrvatsko pismo“ i bilo bi lepo da je ponovo u nastavi

Karamarko: Ćirilica neće biti prioritet

Ćirilica – čir na dvanaestopalačnom crevu hrvatskih šovinista

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top