fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Čičkova jalova rabota na umanjivanju zločina

Mjesto logora Jadovno

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora /HHO/ Ivan Zvonimir – Čičak trebalo bi da se više pozabavi zaštitom ugroženih prava potomaka žrtava ustaškog režima da na dostojan način obilježavaju stradanje članova svojih porodica, umjesto jalove rabote na umanjivanju zločina u zloglasnoj NDH – smatra predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.

Reagujući na nedavnu izjavu predsjednika HHO Ivana Zvonimira – Čička da podaci Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu predstavljaju „jezik mržnje“, Bastašić kaže za Srnu da je „postalo uobičajeno da bilo kakvo i bilo čije pominjanje megazločina koje su počinili pripadnici hrvatskog naroda u vrijeme NDH izazove salve burnih reagovanja kod pripadnika tog istog naroda“.

„To je i razumljivo, pošto prljavi i krvlju umazani veš nakon 70 godina sve jače zaudara i kao nepoželjan prtljag spreman je za put u Evropu“, rekao je Bastašić.

On naglašava da je u Hrvatskoj izostala katarza, a proces deustašizacije nikako da počne.

„Mjesta mučenja i pogubljenja naših djedova su i dalje zarasla, neobilježena i gotovo neistražena, do tamo nema puteva i putokaza, a posjete tim mjestima su povezane sa nezaobilaznim bezbjednosnim rizikom“, kaže Bastašić.

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog nacionalnog društva /SND/ „Prebilovci“ Milenko Jahura rekao je za Srnu da je Nezavisna Država Hrvatska, van svake sumnje, bila genocidna tvorevina, ali u hrvatskom društvu nema spremnosti za priznanje te činjenice.

„To svaku priču o `pomirenju u regionu` svodi na puku dnevnopolitičku propagandu. Zbog svega ovoga stav HHO ne zavređuje poseban komentar“, navodi Jahura.

On kaže da broj ubijenih Srba u Jasenovcu do sada nije precizno utvrđen, ali je pouzdano utvrđeno /dr Strahinja Kurdulija/ da ih je mimo Jasenovca i Jadovna u NDH ubijeno više od 300.000, od oko dva miliona koliko ih 1941. bilo u toj državi.

„U Jadovnu, odnosno u sistemu logora Gospić, ubijeno je oko 40 000 Srba, a u Jasenovcu mnogo, mnogo više. U NDH je od 1941. do 1945. izvršen najužasniji genocid nad Srbima sadističkim ubijanjem stotina hiljada ljudi, žena i djece, ali i prisilnim pokatoličenjem i prisilnom deportacijom u Srbiju“, podsjeća Jahura.

On zaključuje da je ovim genocidom brojno učešće Srba u stanovništvu Hrvatske i BiH značajno i trajno smanjeno, a u Hrvatskoj je genocid nad ostatkom Srba dovršen 1995. godine njihovim trajnim izgonom iz ove države.

HHO negira i podatke Komisije za istinu o Jasenovcu o umiješanosti katoličkih sveštenika iz franjevačkog reda u genocid, počinjen u koncentracionom logoru Jasenovac.

„Crkva u Hrvata ne krije da je u potpunosti bila za NDH. Mnogi su sveštenici bili članovi aparata ove države i pripadnici ustaške organizacije. Činjenica je da su i pojedini katolički sveštenici, kao Miroslav Filipović – Majstorović, neposredno učestvovali u klanju Srba“, ističe Jahura.

On smatra da svako naučno neprovjereno iznošenje broja stradalih u Jasenovcu i broja katoličkih sveštenika koji su neposredno ubijali ide u korist propagande onih koji osporavaju genocid nad Srbima.
Direktor jevrejske nevladine organizacije „Margelov institut“ iz Zagreba Alen Budaj konstatuje da desno orijentisani pojedinci u Hrvatskoj svaki napad na hrvatski ustaški pokret i prokazivanje zločina koje su počinili pripadnici tog pokreta doživljavaju gotovo kao napad na sebe i vlastiti hrvatski narod, pravdajući to tobože velikosrpskim nastojanjima da se hrvatski narod proglasi genocidnim.

„S obzirom na to da Čičak negira učešće nekih rimokatoličkih sveštenika u zločinima, pomenuću da je u Hrvatskoj 2008. godine štampan reprint knjige `Dokumenti o protunarodnom radu i zločinima jednog dijela katoličkog klera`, koji su 1946. godine napisali Hrvati – Joža Horvat i Zdenko Štambuk. To je opsežna i izvanredna knjiga, puna izvorne istorijske dokumentacije kojom se i te kako opravdava naslov“, kaže Budaj za Srnu.

On navodi da je predgovor za reprint ove knjige napisao sin ustaškog emigranta u Argentini – katolički teolog i novinar Drago Pilsel, koji se, kako kaže Budaj, od zadojenog proustaškog mladića kasnije transformisao u uvjerenog antifašistu.

„Jesu li snage iz Beograda, bilo koje, kumovale da se na Kaptolu broj 4, uz pomoć katoličkog klera, ispred nosa zagrebačkog nadbiskupa, osnuje prva ustaška ćelija u Kraljevini Jugoslaviji?“, citira Budaj navode iz knjige.

Budaj prenosi da se u knjizi navodi da je kardinal Alojzije Stepinac „bio fasciniran činjenicom da je hrvatska država osnovana i smatrao je da je treba apsolutno podržavati, bez obzira na rasistički karakter njenih temelja“. „Stepinca je odlikovao ustaški poglavnik Ante Pavelić, s obrazloženjem da je kao nadbiskup `raskrinkavao u zemlji i izvan zemlje odmetnike sa područja Nezavisne Države Hrvatske`“, dodaje Budaj.

On pojašnjava da su, prema ondašnjem ustaškom rječniku, odmetnici bili Srbi, Jevreji, komunisti, četnici i partizani.

„Međutim, ovog odlikovanja se Rimokatolička crkva nikada nije odrekla – naprotiv, ona već više od pola vijeka od okončanja Drugog svjetskog rata, kao i njeni sateliti, čini sve da se zločini jednog dijela katoličkog klera ne samo umanje, nego i potpuno prebrišu, kao da ne postoje istorijski dokumenti i moralna odgovornost pred Bogom i ljudima za ono što je učinjeno od 1941. do 1945. godine“, ukazuje Budaj.

Prema njegovim riječima, užasna je i sablažnjiva činjenica da je samo i jedan sveštenik ubijao ili učestvovao u progonima, huškanju ili davao blagoslov zločinačkoj NDH. „S druge strane, svi oni koji su se distancirali od ustaškog režima ili mu se otvoreno suprotstavili, izlažući svoj život opasnosti, kao što je bio monsinjor Svetozar Ritig, činili su veliku i humanu stvar“, kaže Budaj.

Ivan Zvonimir – Čičak ocijenio je da su tvrdnje predsjednika Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu Srboljuba Živanovića „plod bolesne zlonamjerne mržnje“.

„One su samo nastavak pisanja o ustaškom režimu tokom jugoslovensko-komunističkog režima. Kroz sve te napise od 1945. do danas provlači se teza o genocidnosti hrvatskog naroda“, tvrdi predsjednik HHO.

Profesor Živanović je nedavno u Beogradu na promociji priloga i tekstova sabranih u dvije knjige sa Pete konferencije Međunarodne komisije za istinu o Jasenovcu, održane krajem maja u Banjaluci, naveo da je, prema podacima Komisije, u Jasenovcu stradalo nešto više od 700 000 Srba, 23 000 Jevreja i oko 80 000 Roma, a do sličnih procjena došla je poslije Drugog svjetskog rata Državna komisija bivše SFRJ.

Živanović je dodao da je, na osnovu još nepotpunih istraživanja, u logorima ustaške NDH za djecu, stradalo 42 791 srpsko dijete, 5737 romske i 3 710 jevrejske djece uzrasta do 14 godina, kao i da je 1 371 katolički sveštenik „činio grozne i nevjerovatne zločine u NDH“.

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Ekskluzivno: Na Velebitu pronađeno mjesto logora Jadovno!

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: