fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЦГ: Хрватима за ратну одштету 1,3 милиона €

Црна Гора плаћа жртвама ратних злочина учињених деведесетих на њеној територији. Радан Николић: А шта је са злочинима у сплитском центру “Лора” из 1992. године

Почаст погинулим резервистима у Никшићу / Фото В. Кадић
Почаст погинулим резервистима у Никшићу / Фото В. Кадић

Око 1,3 милиона евра платиће Црна Гора на име одштете жртвама ратних злочина који су почињени током деведесетих година прошлог века у Морињу, Буковици, Калуђерском лазу, укључујући и депортацију муслимана.

То показује нови извештај Владе Црне Горе о напретку преговора евроинтеграције око поглавља 23 у који је увид имала БИРН (Балканска истраживачка мрежа). Ова сума биће увећана за 128.530 евра, ако осам захтева за одштету који су тренутно пред судовима буде закључено ове године.

У извештају се наводи да је одштета већ одобрена у 145 случајева који су поднели судови у Црној Гори у минулих неколико година. Захтеве за одштету су поднеле жртве муслимани и Хрвати или њихове породице у вези с ратним злочинима, тортуром и убиствима цивила почетком деведесетих. Одштету у случају “Морињ” тражило је 250 бивших затвореника из Хрватске и њима ће бити плаћено готово милион евра!

– У Морињу никада није постојао “црногорски логор”, већ је на тој локацији био војни затвор бивше СФРЈ у који су почетком деведесетих илегално привођена, саслушавана и задржавана лица хрватске националности због учешћа у оружаној побуни – каже за “Новости” професор Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе. – Огромна већина њих били су ратни заробљеници који су напали јединице ЈНА и убијали црногорске резервисте на дубровачко-херцеговачком ратишту због чега им је по Кривичном законику бивше СФРЈ следовала дугогодишња робија. Треба ли Црна Гора да плати одштету убицама својих држављана?

Ово питање пре две године покренули су хрватски посланици у Европском парламенту.

Радан Николић са документима о злочинима
Радан Николић са документима о злочинима

Николић додаје да Хрватска више од две деценије заташкава неупоредиво теже ратне злочине својих оружаних снага над црногорским држављанима, попут оног у сплитском Војноистражном центру “Лора” 1992. године, као и хрватских оружаних формација у Дувну и Херцеговини у априлу и мају исте године. Они који су окрвавили руке над Црногорцима никада нису одговарали.

СПОРАЗУМ ДОБАР ЗА ХРВАТЕ

– Пре 11 година тужилаштва Црне Горе и Хрватске потписала су Споразум о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дела ратних злочина – каже Николић. – Подручје примене је огранично на ратне злочине који су почињени на подручју Хрватске, односно према њеним држављанима, а чији починиоци имају пребивалиште или држављанство Црне Горе! Тим споразумом, који је продукт политичког договора Стјепана Месића и Мила Ђукановића да се кривица за ратна дешавања деведесетих пребаци на ЈНА и Србију, дискриминишу се црногорске жртве ратних злочина хрватских оружаних снага, попут припадника никшићко-шавничке групе.

Аутор: В. Кадић

Извор: НОВОСТИ

Везане вијести:

Црна Гора жртве заборавила | Јадовно 1941.

Ковач: Кроз „Лору“ прошло више од 1.000 Срба | Јадовно 1941.

Хрватске оптужбе су лажне, мој отац није злочинац! | Јадовно …

Фељтон: ЛОРА I

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: