Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Četvrta runda dijaloga dveju crkava o Stepincu u Požegi

Datum objave: utorak, 18 aprila, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

U hrvatskom gradu Požega, nekada Slavonskoj Požegi, 21. i 22 aprila biće održan četvrti sastanak Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

U hrvatskom gradu Požega, nekada Slavonskoj Požegi, 21. i 22 aprila biće održan četvrti sastanak Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.

Alozije Stepinac je proglašen blaženim, a Rimokatolička crkva je pokrenula proceduru njegove kanonizacije, čemu se Srpska pravoslavna crkva žestoko protivi, jer ga smatra odgovornim za zločine koji su počinjeni nad manjinskim narodima u Hrvatskoj za vreme NDH i Ante Pavelića.

Zbog suprodstalvjenih stavova dveju crkava o liku i delu Stepinca, papa Franja je inicirao formiranje Mešovite komisije od predstavnika SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja ima zadatak da ukrsti istorijske argumente i rasvetli ulogu i odgovornost Stepinca za zlocine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Time je praktično papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinca, dok Komisija ne okonča dijalog.

Analitičari ocenjuju da je reč o veoma složenim razgovorima o jednom od najvažnijih istorijskih pitanja između dveju crkava.

Inače, članovi komisije obavezali su se na ćutanje i to se poštuje, pa u javnosti, osim da se komisija sastaje i da je dijalog u toku, nema drugih informacija.

U uskršnjem intervjuu za Politiku, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kaže da od dijaloga, ako je iskren i istinoljubiv, ne može biti štete, nego samo koristi.

Veruje da je predlogom za osnivanje pomenute komisije za dijalog o kardinalu Stepincu, paa upravo očekivao dijalog kakav vode članovi Mešovite komisije.

Mitropolit napominje da ni sam nije siguran da li su na polovini rada, te ističe da mnoga ključna pitanja i peridi nisu razmatrani, kao i da je rezultat dijalog još neizvestan.

”Mi ne znamo kakvu će odluku papa doneti. Kao što patrijarh reče, kakva god da bude, katolike će obavezivati, a mi ćemo biti zadovoljni ili nezadovoljni”, rekao je Porfirije.

Prvi sastanak Komisije održan je u Vatikanu jula prošle godine, predviđeno je da će njen rad trajati godinu dana, te da će u tom periodu biti održano šest sastanaka.

Prvi sastanak u Vatikanu je bio konstitutivnog i orijentacionog karaktera, na kojem su postavljeni okviri, program i metode rada komisije.

Na drugom sastanku, oktobra prošle godine u Zagrebu, razmatrano je delovanje Stepinca u razdoblju do Drugog svetskog rata, to jest, do 1941. godine.

Treći sastanak komisije održan je februara ove godine u Novom Sadu i na njemu je razmatran odnos Stepinca prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Očekuje se da će na četvrtom sastanku u Požegi biti razmatran odnos Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da bi tokom petog, koji bi trebalo da bude održan u Podgorici, bio analaziran odnos poratne, komunisticke vlasti prema kardinalu Stepincu i period navodno montiranog suđenja.

Šesti susret predviđen je da ponovo bude održan u Rimu, gde bi trebalo da se rezimiraju prethodni susreti i donesu odgovarajući zaključci i mišljenja.

Upravo od tih zaključaka zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Prema mišljenju sagovornika Tanjuga predstojeća runda dijaloga biće najteža za pregovore jer se mišljenja i pogledi SPC i Katoličke crkve prema pitanju prošlosti najviše razilaze.

Među sagovornicima Tanjuga ima i onih koji veruju da će dijalog biti produžen na više od šest rundi, odnosno da će trajati duže od jedne godine.

Svi su, međutim, jednoglasni u tome da se dijalog predstavnika dveju crkava i eksperata odvija u veoma ozbiljnoj i konstruktivnoj atmosferi, ali da njegov eventualni produžetak nikako neće odgovarati hrvatskoj strani koja smatra da je sve samo puka formalnost ili bar tako pokušavaju to da predstave.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Komisija o Stepincu radiće godinu dana | Jadovno 1941.

Mitropolit Porfirije i nadbiskup Puljić razgovarali o …

I o Stepincu sa dokazima | Jadovno 1941.

Dokumenti sude Stepincu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top