Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Četvrta runda dijaloga dveju crkava o Stepincu u Požegi

U hrvatskom gradu Požega, nekada Slavonskoj Požegi, 21. i 22 aprila biće održan četvrti sastanak Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

U hrvatskom gradu Požega, nekada Slavonskoj Požegi, 21. i 22 aprila biće održan četvrti sastanak Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.

Alozije Stepinac je proglašen blaženim, a Rimokatolička crkva je pokrenula proceduru njegove kanonizacije, čemu se Srpska pravoslavna crkva žestoko protivi, jer ga smatra odgovornim za zločine koji su počinjeni nad manjinskim narodima u Hrvatskoj za vreme NDH i Ante Pavelića.

Zbog suprodstalvjenih stavova dveju crkava o liku i delu Stepinca, papa Franja je inicirao formiranje Mešovite komisije od predstavnika SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja ima zadatak da ukrsti istorijske argumente i rasvetli ulogu i odgovornost Stepinca za zlocine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Time je praktično papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinca, dok Komisija ne okonča dijalog.

Analitičari ocenjuju da je reč o veoma složenim razgovorima o jednom od najvažnijih istorijskih pitanja između dveju crkava.

Inače, članovi komisije obavezali su se na ćutanje i to se poštuje, pa u javnosti, osim da se komisija sastaje i da je dijalog u toku, nema drugih informacija.

U uskršnjem intervjuu za Politiku, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kaže da od dijaloga, ako je iskren i istinoljubiv, ne može biti štete, nego samo koristi.

Veruje da je predlogom za osnivanje pomenute komisije za dijalog o kardinalu Stepincu, paa upravo očekivao dijalog kakav vode članovi Mešovite komisije.

Mitropolit napominje da ni sam nije siguran da li su na polovini rada, te ističe da mnoga ključna pitanja i peridi nisu razmatrani, kao i da je rezultat dijalog još neizvestan.

“Mi ne znamo kakvu će odluku papa doneti. Kao što patrijarh reče, kakva god da bude, katolike će obavezivati, a mi ćemo biti zadovoljni ili nezadovoljni“, rekao je Porfirije.

Prvi sastanak Komisije održan je u Vatikanu jula prošle godine, predviđeno je da će njen rad trajati godinu dana, te da će u tom periodu biti održano šest sastanaka.

Prvi sastanak u Vatikanu je bio konstitutivnog i orijentacionog karaktera, na kojem su postavljeni okviri, program i metode rada komisije.

Na drugom sastanku, oktobra prošle godine u Zagrebu, razmatrano je delovanje Stepinca u razdoblju do Drugog svetskog rata, to jest, do 1941. godine.

Treći sastanak komisije održan je februara ove godine u Novom Sadu i na njemu je razmatran odnos Stepinca prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

Očekuje se da će na četvrtom sastanku u Požegi biti razmatran odnos Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da bi tokom petog, koji bi trebalo da bude održan u Podgorici, bio analaziran odnos poratne, komunisticke vlasti prema kardinalu Stepincu i period navodno montiranog suđenja.

Šesti susret predviđen je da ponovo bude održan u Rimu, gde bi trebalo da se rezimiraju prethodni susreti i donesu odgovarajući zaključci i mišljenja.

Upravo od tih zaključaka zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

Prema mišljenju sagovornika Tanjuga predstojeća runda dijaloga biće najteža za pregovore jer se mišljenja i pogledi SPC i Katoličke crkve prema pitanju prošlosti najviše razilaze.

Među sagovornicima Tanjuga ima i onih koji veruju da će dijalog biti produžen na više od šest rundi, odnosno da će trajati duže od jedne godine.

Svi su, međutim, jednoglasni u tome da se dijalog predstavnika dveju crkava i eksperata odvija u veoma ozbiljnoj i konstruktivnoj atmosferi, ali da njegov eventualni produžetak nikako neće odgovarati hrvatskoj strani koja smatra da je sve samo puka formalnost ili bar tako pokušavaju to da predstave.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Komisija o Stepincu radiće godinu dana | Jadovno 1941.

Mitropolit Porfirije i nadbiskup Puljić razgovarali o …

I o Stepincu sa dokazima | Jadovno 1941.

Dokumenti sude Stepincu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: