Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Čepurin: Guše „Niš” da bi ranili vašu zemlju

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin: Neki podrivaju humanitarni centar da se pokažu kao gazde u Srbiji. Ovde se loše prodaje rusofobija

Foto: Željko Knežević
Foto: Željko Knežević

TO što se ne rešava pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu ne uklapa se u normalnu logiku. Razlog je očigledno želja nekih snaga da se nanese dodatna šteta Srbiji, da se ona učini ranjivijom. Podrivajući ovaj centar, te snage pokušavaju da pokažu da je neko drugi gazda ove zemlje, a nikako Srbi. Ali, suverenu odluku ovde u bilo kojem slučaju trebalo bi da donosi samo Beograd.

Ovo, u intervjuu za “Novosti”, poručuje ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Čepurin. On kaže da ne vidi razlog zbog čega RSHC pet godina ne može da dobije zvaničan status u skladu sa rusko-srpskim sporazumom iz 2012:

– Smatramo da je spoljašnji pritisak ili uticaj tu nedopustiv. Rešenje pitanja je sazrelo i prezrelo. Uostalom, potpisivanje sporazuma nije ničija želja već obaveza na osnovu međuvladinog sporazuma.

* Sprema li se Moskva da, u slučaju da ne bude potpisan sporazum, zatvori Centar?

– Mislim da je sama Srbija zainteresovana da centar radi, a on je i otvoren na vašu molbu. Verujem da će Srbija naći način da reši ovaj problem.

* Zašto je taj sporazum tako važan?

– Neophodan je da bi se obezbedilo funkcionisanje Centra. Poslednjih godina on ne može normalno da se razvija, a njegovo slabljenje nije ni u interesu Srbije, niti država regiona. Ko će snositi odgovornost u slučaju ozbiljnih elementarnih nepogoda zbog toga što se Centru nije davalo da se razvija? Osim toga, stvorila se situacija da Rusija, pružajući humanitarnu pomoć, dodatno plaća i lokalne poreze, carinske takse. Faktički, Rusiju primoravaju da plaća svoje pravo da pomaže.

* Šta podrazumeva status koji tražite za osoblje Centra?

– Prema sporazumu iz 2012, oni bi trebalo da imaju isti status kao administrativno-tehničko osoblje u ambasadi. To podrazumeva određene privilegije, ali one nisu velike. Ne radi se, i nikada se nije razgovaralo, o davanju diplomatskog statusa ruskim saradnicima RSHC.

* Koliko ćete čekati?

– Ne želimo da postavljamo nikakve rokove. Polazimo od toga da će ovo pitanje biti rešeno pozitivno. Međutim, u uslovima nerazjašnjenog odugovlačenja, antisrpske snage su počele da koriste RSHC za rusofobične kampanje.

* Da li će Srbija biti prinuđena da zatvori Centar, kao uslov za dalji napredak ka EU?

– EU je stvar budućnosti. A narednih 7, 10 ili 15 godina Srbija tek treba da proživi. Odmah ispunjavati obaveze u vezi sa nečim što će biti u budućnosti, to je u najmanju ruku čudno. Siguran sam da će tokom ovih godina Rusija i EU, koje su objektivno vrlo zainteresovane za normalizaciju i poboljšanje odnosa, posebno ekonomskih i u sferi bezbednosti, prestati sa politikom sankcija i kontrasankcija.

* Imate li utisak da su Srbi za Zapad i dalje “mali Rusi”?

– Mnogi se bave prodajom rusofobije. To je u mnogim zemljama unosan posao. Ali, u Srbiji se rusofobija prodaje vrlo loše. Postoje različita spinovanja da se Rusija aktivirala na Balkanu. Međutim, ako pogledate pažljivo, videćete da su naši vojni kontakti neuporedivi u odnosu na saradnju Srbije i NATO. Iako se, naravno, naše veze razvijaju.

* Očekujete li da se pojačaju pritisci da Srbija uvede sankcije Rusiji?

– Uvođenje sankcija Rusiji Srbiji ne bi donelo ništa osim vrlo negativnih posledica. Zauzvrat vam niko neće dati ništa. Ne znamo ni kada će Srbija ući u EU, ni kakve će tada biti okolnosti u svetu. Srbija ima malo prijatelja kao što je Rusija i većina Srba to odlično razume. Svako ko bi pomišljao na uvođenje sankcija morao bi da razmisli kako će to narod da prihvati.

* Amerikanci govore o malignom uticaju Rusije na Balkanu…

– Njih verovatno najviše zabrinjava onih 15 tona osiromašenog uranijuma, pa tu reč “maligno”, vezanu za bombardovanje Srbije, pokušavaju da prebace na nekog drugog. Rusija nema viška novca, ali i u naša teška vremena pronađe pet-šest miliona evra svake godine samo za deminiranje, u okviru delatnosti RSHC, teritorija koje su bombardovali “partneri”. Mi odlično poznajemo ljubav Amerikanaca prema stvaranju zona kontrolisanog haosa, u kojima oni mogu da upravljaju. Protiv smo stvaranja takvih zona bilo gde, a posebno na Balkanu.

“MIGOVI” STIŽU

* KAD konačno stižu najavljeni “migovi”?

– Brže nego što mislite. Većina procedura je sprovedena.

* A kad je reč o sistemu S-300?

– Reč je o vrlo skupocenim alatima i treba razmisliti šta je tačno potrebno Srbiji.

TREBA DA SEDITE NA SVOJOJ STOLICI

* DA li predsednik Vučić i Vlada dugoročno mogu da održe politiku balansiranja između Istoka i Zapada?

– Često se govori o balansiranju i sedenju na dve stolice. Ali, Srbija treba da sedi na jednoj stolici – srpskoj. Zašto vaša zemlja ne bi mogla da sarađuje i sa jednima i sa drugima? Mi nikada ne govorimo – nemojte da sarađujete sa Nemačkom ili s bilo kim. A, Srbija nema nikakav razlog za razlaz sa Rusijom. Sasvim je obrnuto.

Autor: Vuk MIJATOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: