Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Čegar: Vidio sam krv, komade lobanje, mozak ubijenih vojnika JNA

Bivši pripadnik Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ takozvane RBiH Zoran Čegar rekao je danas u Sudu BiH da je, nakon ubistva pripadnika JNA ispred Doma policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine, na „kockama“ vidio krv, komade lobanje, mozak i kosu, te cisternu komunalne službe koja je prala ulicu.

Zoran Čegar
Zoran Čegar

U nastavku suđenja komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA, ovaj svjedok Tužilaštva ispričao je da je predveče, po dolasku ispred Doma policije, zatekao grozan prizor.

„Vidio sam i neka tijela ispred kamiona. Na ulici su bili neki nepoznati ljudi, te pripadnici Jukine jedinice i naših specijalaca. Rekli su mi da je Miro Žmiro doveo neke iz Novog Grada, da im je pukla guma na vozilu i da ih je Herenda ubio. Mislim da sam tada vidio i njih dvojicu“, ispričao je Čegar.

On je rekao da je tada u Domu policije bilo vanredno stanje i haotična situacija. Vikić je, kaže, urlao na sve i na nekoga preko telefona, a njegova sekretarica mu je rekla da je tada telefonom razgovarao sa svojim nadređenim, pomoćnikom ministra MUP-a tadašnje BiH Jusufom Pušinom.

„Naveče sam vidio Juku ispred Doma. Rekao mi je da je tijela vozio na Darivu, ispod kovačnice, da su ih polili naftom, zapalili i zakopali. Tada sam ga otjerao“, posvjedočio je Čegar.

Za Juku Prazinu je rekao da je bio prijeratni, a potom i ratni kriminalac koji je imao svoju formaciju. Potvrdio je da je dolazio u Dom policije, ali da ne zna kod koga. Posebno je naglasio da Prazina nikada nije bio u sastavu Specijalne jedinice.

On je potvrdio i da Nedžad Herenda, kojeg je takođe viđao u Domu policije, nije bio njihov pripadnik, nego pripadnik rezervnog sastava milicije.

Čegar se danas nije mogao sjetiti nekih detalja tokom ispitivanja tužioca Vesne Ilić, pa mu je ona predočila zapisnik tokom davanja njegovog iskaza u Tužilaštvu BiH 8. decembra 2011. godine.

Tada je, između ostalog, rekao da je po dolasku ispred Doma policije zatekao grupu ljudi, cisternu preduzeća „Rad“, te plavi kombi, službeno vozilo MUP-a pored kojeg je stajao nizak čovjek u plavom mantilu, koji je slabo vidio na jedno oko, ali da se ne sjeća da je vidio da je on utovarao leševe.

Tokom davanja iskaza 2011. godine, Čegar je rekao da je na terasi Doma vidio pripadnika Specijalne jedinice Mirsada Vilića koji mu je rekao: „Pobiše ove ljude“. Naveo je da je vidio Herendu i Mišu Žmiru kako su stajali na cesti.

Svjedok je tada rekao da je Prazina dolazio u Dom gdje su bili i službenici Državne bezbjednosti, uključujući Asima Dautbašića, koji se za sve pitao.

Za optuženog Nermina Uzunovića, zvanog Šok, kojeg je poznavao od ranije, rekao je da je bio pripadnik Jukine jedinice, ali da nije siguran da je on na Darivi palio ubijene vojnike.

Tada je potvrdio da nije izvršen nikakav uviđaj, niti je sačinjen izvještaj o tom događaju.

Za sve što mu je predočeno iz zapisnika od 2011. godine, Čegar je danas izjavio da je tačno.

U predmetu „Veliki park“, osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: