Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

ČEDOMIR (PETRA) MARIĆ (1941-2020): Odlazak borca za istinu o stradanju Srba

Datum objave: četvrtak, 26 novembra, 2020
Veličina slova: A- A+

Povodom smrti Čedomira Marića osnivača i prvog predsjednika Udruženja porodica nestalih i poginulih lica “Suza”- Beograd.

ČEDOMIR (PETRA) MARIĆ (1941-2020)

Članovi udruženja “Suza” sa velikom tugom i žaljenjem primili su vijest da je sinoć prestalo da kuca srce Čedomira Marića koji će, ostati upamćen pre svega kao otac, koji je svoju tugu za ubijenim sinom, nosio duboko skrivenu u svom srcu, a kao osnivač i dugogodišnji predsednik Udruženja porodica “Suza” nesebično je pomagao drugim porodicama slične sudbine, da dođu do istine i pravde. Imao je razumjevanja za bol svake majke bez obzira na nacionalnost. Do poslednjeg trenutka svog života Udruženju je pružao podršku i bodrio da istrajemo u borbi za rasvjetljavanje sudbina nestalih.

Dragi naš Čedo, neka ti je vječna slava i hvala!
Počivao u miru Božijem.

***

Čedomir ličnu tragediju doživljava 1995. godine kad mu je nestao sin jedinac, Željko.U izbjeglištvu u Beogradu okuplja porodice nestalih krajišnika, osniva Udruženje i započinje novu bitku za riješavanje sudbine nestalih u ratu devedesetih. Pokrenuo je izdavanje časopisa „SUZA“ čijim sadržajem se njeguje sjećanje na stradanje Srba.

Nakon osam godina traganja saznaje za sudbinu svog jedinca koji je ubijen ispred njihovog  stana u Kninu. Sahranjuje ga u porodičnu grobnicu u Golubiću i još snažnije se posvećuje misiji Udruženja, najbolje znajući za život u bolnoj neizvjesnosti.

Dao je veliki doprinos u traženju nestalih Srba u Hrvatskoj, njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za porodicu i prijatelje, ali i članove Udruženja porodica.Osnovno i srednje obrazovanje stiče u Golubiću kod Knina, Pedagoški fakultet završava u Rijeci. Veći dio radnog vijeka je proveo kao profesor u srednjoškolskim ustanovama. Društveno – političku aktivnost je afirmisao kroz razne društvene i političke organizacije(rukovodilac Opštinske omladinske organizacije u Kninu, rad u Kulturno-umjetničkom društvu iz Golubića.

Udruženje porodica „Suza“
Dragana Đukić, predsednica

Izvor: Slobodna Hercegovina


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top