fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bulatović: Četničke organizacije pod kontrolom bezbjednosnih službi

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje optuženima u montiranom političkom procesu povodom afere „Državni udar“.

Pred Sudskim vijećem Suzane Mugoše nastavljeno je saslušanje Mirka Paje Velimirovića. On je više puta mijenjao iskaze, čime je kredibilitet njegovog svjedočenja u potpunosti srozan. Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je ranije da će svjedočenje Paje Velimirovića biti nastavak krpljenja ove, već prosute, optužnice.

„Čitava Crna Gora zna da je Paja Velimirović u rodbinskim odnosima sa specijalnim tužiocem“, kazao je Knežević.

Prethodno je svoj iskaz završio svjedok-saradnik Saša Sinđelić. Advokati odbrane su zatim iznosnili primjedbe na iskaz svjedoka saradnika, tokom kojih su ocijenili da bi Sinđeliću trebalo oduzeti taj status zbog, kako su kazali, lažnog svjedočenja.

Tokom ispitivanja svjedoka-saradnika Saše Sinđelića od strane advokata odbrane, čitav iskaz svjedoka saradnika je kompromitovan, a kolaps njegovog „svjedočenja“ nije spriječilo ni Sudsko vijeće čestom zabranom pitanja.

Sinđelić je, inače, pravosnažno osuđen za ubistvo. Takođe, prema sopstvenom priznanju, radi se o saradniku više obavještajnih službi.

Vijeće sudije Suzane Mugoše odlučilo je ranije da razdvoji postupak protiv optuženog Miloša Jovanovića.

Kako je ranije najavio portal Glas Moskve, penzionisani srpski general Bratislav Dikić napravio je „dil“ sa Tužilaštvom i biće pušten iz zatvora.

Dikić je, u međuvremenu, od podgoričkog Višeg suda zatražio da mu ukinu pritvor. Takođe, prisjetio se i da mu je Sinđelić spomenuo da „srpska opozicija“ priprema proteste ispred Skupštine Crne Gore.

Podsjetimo da je Sudsko vijeće Suzane Mugoše nekoliko puta odbilo zahjeve za određivanjem alternativnih mjera pritvora drugim srpskim građanima Draganu Maksiću, Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću. Maksić je ostao i spuškom zatvoru čak i nakon odluke Ustavnog suda da se tamo nalazi nelegalno, te da ZKP preporučuje druge mjere zatvora.

Optuženi Srboljub Đorđević, Kristina Hristić , Branka Milić, Milan Dušić i Dragan Maksić, koji su ranije saslušani, negirali su krivicu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su i dvojica navodnih ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević. Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta (DF), Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Odlukom Suzane Mugoše lideri DF Milan Knežević i Andrija Mandić udaljeni iz sudnice do kraja dokaznog postupka.

Bulatović: Sufliranje od jedne osobe

Advokat Nikola Bulatović u današnjem pretresu iznosi činjenice koje pokazuju da svjedočenje Mirka Velimirovića se ne poklapa sa zdravim razumom.

On navodi da je tužilaštvu bilo dozvoljeno svako pitanje Velimiroviću, a da je odbrani bilo zabranjeno više stotina pitanja.

Bulatović smatra da sva sufliranja koja se čuju u snimljenim razgovorima dolaze od iste osobe.

Advokat Bulatović ističe da je Velimirović specijalni agent tajne službe koji je imao zadatak da okupi što više ljudi i navede ih u klopku.

„To pokazuje da su takozvane četničke organizacije na ovim prostorima pod kontrolom bezbjednosnih službi“, navodi Bulatović.

Iskaz svjedoka protivrječan i da o istoj stvari različito govori, naglašava Bulatović.

Izvor: IN4S

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: