fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Будвански Срби чувају ослободиоце

Либерали опет покренули питања скидања спомен-обележjа ослободиоцима града – српскоj воjсци из првог светског рата, али без резултата

  У Будви поново покренута прича о уклањању спомен - плоче

У Будви поново покренута прича о уклањању спомен - плоче


СПОМЕН-плоча изнад Вељих врата, главног улаза у стари будвански град, наjчешће позноjесења и зимска тема, узбуркала jе, на почетку овогодишње туристичке сезоне, духове не само у Будви. Опет jе затражено њено уклањање, па се у „расправу“ коjа се око овог обележjа водила протеклих дана укључио и српски министар рада Александар Вулин, коjи jе посетио Подгорицу. Истакавши да Влада Србиjе искрено жели да односи са Црном Гором буду jош бољи, замолио jе представнике црногорске владе да искористе своj ауторитет и разговараjу с представницима локалне самоуправе, да та табла остане и да се историjска сећања на српску воjску и заjеднички живот ни на коjи начин не мењаjу.

– Ако jе та табла могла да стоjи од 1931, може ваљда и jош. Не бих желео да се инициjатива о њеном уклањању користи у политичке сврхе, jер то не одговара ни Србиjи ни Црноj Гори – рекао jе Вулин.

А шта jе, заправо, спорно када jе у питању бела, мермерна плоча на коjоj ћирилицом пише: „На успомену доласка храбре српске воjске коjа послиjе jуначких побjеда ослободи Будву на Митровдан 8. новембра 1918. Поставља општина будванска“. Изнад текста су Његошеви стихови „Покољења дjела суде“.

Инициjатива за уклањање плоче потекла jе раних деведесетих година, када су представници тадашњег Либералног савеза Црне Горе казали да она представља „насилни печат“ на историjу ових краjева, те да ниjе тачно да jе било онако како пише изнад главних градских врата Будве. Либерали, коjи су тада били у мањини, нису успели у намери и плочу нико ниjе дирао скоро четврт века. А онда се jавио локални одбор Либералне партиjе, коjа jе, као нова странка, окупила део старих либерала и неке „нове клинце“, али коjа jе заступљена у црногорском парламенту са свега jедним послаником.

Будвански либерали су у више наврата током прошле године тражили да се плоча скине jер прича нетачну историjу. Црногорци су, а не неко други, ослободили Будву, казали су нови либерали. А пошто њихов захтев надлежни у општини нису озбиљно схватили, алармирано jе Министарство културе. Пре неки дан директорка Директората за културну баштину Лидиjа Љесар jе у Будви додатно подигла ионако високу температуру, казавши да 8. новембра 1918. ниjе постоjала Аустроугарска, да плочу треба скинути и да инициjативу за то треба да да локална самоуправа. Уколико она то неће да учини, наћи ће се други, законски модус.

– Тог 8. новембра ниjе било ослобађања Будве. Тадашња власт jе добро знала да то спомен-обележjе не би пило воду 1918. па jе плоча постављена 1931. – рекла jе Љесарова.

После ових иступа, jавио се градоначелник Будве Лазар Рађеновић, иначе члан ДПС, партиjе коjа са СДП и либералима чини власт у Будви. Он jе казао да општина неће подносити инициjативу за уклањање плоче, jер за то има више разлога. Она се ту налази више од осам децениjа, преживела jе и Други светски рат. И коначно, наjважниjе jе, рекао jе он, шта о томе мисле грађани, и да ће се он руководити управо њиховим ставовима.

Спомен-плоча

Спомен-плоча

А велики броj грађана, чланова и симпатизера опозиционих, али и владаjуће партиjе, непартиjских људи, интелектуалаца и осталих, окупљао се пред улазом у стару Будву више пута, наговештаваjући да ни по коjу цену (не)спорна плоча неће бити уклоњена. Рекли су то и на Митровдан прошле године, када су положили венац на спомен-плочу.Саопштили су jавности да jе у Првом светском рату учествовало више од хиљаду Паштровића, Браjића, Грбљана, Маина, Побора, Будвана коjи су као добровољци у победничкоj српскоj воjсци (добар део њих jе стигао из Америке) помогли сламању Црно-жуте монархиjе, коjа jе Будвом и овим краjевима владала све до 1918. Учествовали су у пробоjу Солунског фронта. Они су, заjедно са српском воjском, речено jе, између осталог ослобађали Будву и ове краjеве, и плоча коjа jе постала предмет подела jе успомена и на њих. То jе спомен-обележjе родољубима и патриотама из Првог светског рата, коjи нису трпели туђинску власт, поручили су мештани ових краjева.

Љути на градоначелника, реаговали су поново из Либералне партиjе саопштењем у коjем истичу да грађани не могу одлучивати о овоме, већ да то треба да учини струка. Ако неће председник општине Лазар Рађеновић да покрене инициjативу, то могу учинити надлежни.

УЛИЦА ПЕКА ДАПЧЕВИЋА

Министар Вулин jе у Подгорици казао да му jе била велика част што jе учествовао у давању имена Пека Дапчевића улици у Београду.

– Дапчевић jе учествовао у ослобађању Београда. Да ли jе био држављанин Црне Горе, мене то ниjе ни мало тицало. Он jе био командант снага коjе су донеле слободу мом Београду.Волео бих да се сви тако понашамо – рекао jе Вулин.

ПРЕЖИВЕЛА И ОКУПАТОРЕ

Плочу изнад Вељих врата покушали су да уклоне 1941. италиjански фашисти. Њима, вероватно, ниjе сметала историj, колико ћирилица па су наредили да се спомен-обележjе уклони. Тадашњи председник општине Петар Лукетић провео jе мирно команданта италиjанских снага у Будви кроз стари град.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

УКЛАЊАЈУ ПЛОЧУ СРПСКИМ ОСЛОБОДИОЦИМА ГРАДА …

у будви полагање виjенаца ослободилачкоj воjсци србиjе

Пеjовић: Повампирењу фашизма одговорићемо онако како …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: