fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Budva: Oskrnavljena ploča srpskoj vojsci iznad ulaza u stari grad

Ploča postavljena u čast oslobodilačkoj srpskoj vojsci koja je oslobodila srpsko primorje 1918. godine odolijevala je brojnim okupatorima pa i komunistima danas, ponovo, je meta napada. Sramni čin skrnavljenja podgrijava podjele u Crnoj Gori, ali potvrđuje da iako poraženi u Budvi antisrbi ne miruju.

Budvanska ploča je postavljena odlukom budvanske opštine iz 1931. godine, dakle u Kraljevini Jugoslaviji, što će reći da je preživjela period italijanske i njemačke okupacije, ali i gotovo šest decenija rigidnog antisrpskog komunističkog režima.

Stari Grad Budva kao spomenik kulture utvrđen je 1961. godine i ploča je sastavni dio spomenika kulture.

Inače, podsjećanja radi, Liberalna partija je prije dvije godine pokrenula inicijativu za skidanje spomen ploče sa ulaza u Stari grad. Njihova inicijativa je prihvaćena od strane antisrpske vlasti i institucija, tako da su u Ministarstvu kulture, odnosno Direktoratu za kulturnu baštinu tražili način da uklone spomen ploču.

Međutim, nešto kasnije generalna direktorka Direktorata za kulturnu baštinu Lidija Ljesar kazala je da Ministarstvo kulture i Komisija za podizanje spomen obilježja nemaju pravo da sa ulaza u Stari grad skinu ploču “srpskim oslobodiocima Budve” ako Opština ne podnese inicijativu za uklanjenje, ali je najavila da će ona biti uklonjena po drugom osnovu. Ipak, ploča nije uklonjena, jer istorija ne može da se prekraja.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

UKLANjAJU PLOČU SRPSKIM OSLOBODIOCIMA GRADA …

Pejović: Povampirenju fašizma odgovorićemo onako kako …

u budvi polaganje vijenaca oslobodilačkoj vojsci srbije

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: