Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Budimir: Kitarovićeva i biskupi ponovo dali legitimitet NDH

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović i velikodostojnici katoličke crkve u toj zemlji su, prisustvom promociji knjige o kontroverznom kardinalu Alojziju Stepincu na kojoj je glorifikovan, ponovo dali legitimitet nasljeđu NDH i potvrdili da se Hrvatska nije odrekla mračne prošlosti, ukazuje generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

Milojko Budimir (Foto:mc.rs)
Milojko Budimir (Foto:mc.rs)

On navodi da je sa promocije knjige posebno ironična poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića da “blaženi Alojzije Stepinac pruža svom narodu kompas da bi znao da se orijentiše”.

Prema riječima Budimira, ako je Stepinčevo djelo kompas, onda je jasno da za Srbe Hrvatska mora postati zaboravljena zemlja, da se ne može govoriti o normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske, niti o suživotu dva naroda.

“Stepinac može da bude taj kompas i ta ruža hrvatskog naroda ako se ide ka tome da se Hrvatska očisti od svih nacionalnih manjina, posebno Srba. To je više trn čija je ideologija doprinijela da se dogode devedesete godine prošlog vijeka i da ono što je počelo 1941. bude završeno 1995. godine, da cijeli jedan narod nestane sa tih prostora”, rekao je Budimir Srni.

On ističe da je, zahvaljujući srpskom narodu i njegovim žrtvama, stvorena AVNOJ-evska Hrvatska i tako skinuta ljaga sa ustaških zločina, a Hrvati danas, umjesto da zbog toga budu zahvalni Srbima, “veličaju ustaške zločince i NDH kao groblje srpskog naroda”.

Budimir napominje da je najtužnije to što na ovo nisu adekvatno reagovale EU i međunarodna zajednica.

“Dok god se ne reaguje i zauzme stav i od onih progresivnih snaga u Hrvatskoj i u međunarodnoj zajednici, Stepinac će biti ta ruža, kako ga predstavljaju”, naglašava Budimir.

On kaže da su srpski istoriografi činjenično osvijetlili “lik i djelo” Alojzija Stepinca i da srpski narod nema dilemu da je zločinac.

Budimir dodaje da, ipak, treba edukovati mlade generacije o tome šta se dešavalo i ukazivati da očigledne rezerve prema Stepincu, koga katolička crkva u Hrvata želi vidjeti kao sveca, ima i sam Vatikan.

“Papa Franjo je vjerovatno ocijenio da Stepinac ne zaslužuje da bude proglašen za sveca i zbog toga je Hrvatska na neki način protiv njega. On je stao na poziciju na osnovu činjenica koja Vatikan ima, a one su sigurno i jače od naših, da ta priča ne može biti završena proglašanjem Stepinca za sveca”, kaže Budimir.

Knjiga mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića “Nada koja ne postiđuje”, objavljena povodom 120 godina od rođenja i 20 godina od beatifikacije kontroverznog hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca predstavljena je u Zagrebu u prisustvu hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović i vrha katoličke crkve u toj zemlji.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je tom prilikom da je “Stepinac kao najsvjetliji lik Crkve u Hrvata postojano na zemlji branio Boga i čovjeka” i predstavlja “kompas za hrvatski narod”, dok je za nadbiskupa Puljića Stepinac “najljepša i najdraža hrvatska ruža, koja je svjedočila, pisala i govorila” i “duhovni knez Hrvata u 20. vijeku zbog koje je hrvatski narod mogao da uskrsne”.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: