fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Budak: O holokaustu se ne priča zbog zločina nad Srbima

Istoričar Neven Budak smatra da se u Hrvatskoj pitanja genocida mnogo više izbjegavaju zbog zločina nad Srbima nego zbog stradanja Jevreja.

Neven Budak (Foto: nacional.hr)
Neven Budak (Foto: nacional.hr)

On procjenjuje da se razmatranje Holokausta u Hrvatskoj značajno popravilo od 2000. godine i da danas postoje brojni udžbenici i priručnici, te edukacija nastavnika u Hrvatskoj i van nje.

Međutim, ističe Budak, najveći problem je što hrvatska vlast podržava udruženja koja tvrde da Jasenovac nije bio mjesto zločina.

Istovremeno, neke osobe iz tih krugova pišu i predgovor knjizi u kojoj se navodi da je Zemlja ravna ploča i da nije okrugla, navodi Budak.

Vesna Teršelič iz udruženja „Dokumenta“ ističe da je u Hrvatskoj najveći problem negiranje genocida na Srbima i zauzima se za donošenje novog političkog okvira na nivou EU, koji će ojačati „Evropu pamćenja“.

Predsjednik Jevrejske zajednice Zagreba Ognjen Kraus smatra da se ključni problem nalazi u politici.

Kada se u Hrvatskoj govori o Holokaustu nikad se ne navode primjeri iz Hrvatske nego iz Aušvica, napominje on.

Kraus upozorava na podatak da je Državna komisija za utvrđivanja žrtava 1999. godine zaključila da je u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj stradalo 240 Jevreja i 700 Srba.

Onda je predsjednik te komisije Vice Vukojević izabran za sudiju Ustavnog suda, ističe Kraus i naglašava da ljudi iz vlasti upoređuju žrtve Blajburga i
Jasenovca, što je neprihvatljivo.

Predsjednik Šoa akademije Sanja Zoričić Tabaković ocjenjuje da je u hrvatskim školama obrazovanje o Holokaustu slabo i da je dokaz toga nezainteresovanost kada je riječ o genocidu u Drugom svjetskom ratu.

Ona navodi da je bila član Savjeta Spomen-područja Jasenovac četiri godine i da se trudila da upozori na probleme, ali da je jedini rezultat – „da Savjeta više nema“.

„Dva miliona kuna godišnjeg budžeta za Spomen-područje Jasenovac je sramotno malo“, poručuje Sanja Zoričić Tabaković.

Tokom tribine povodom Dana Holokausta predstavnik Ministarstva kulture Hrvatske Dražen Klinčić ustvrdio je da Ministarstvo preduzima razne napore u vezi sa Jasenovcem i obilježavanjem brojnih jevrejskih grobalja.

Glavni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa za Izrael Lorens Vajnbaum poručio je nakon posjete Spomen-području Jaseonovac da je postavka izložbe o zločinima u ustaškom koncentracionom logoru veoma loše koncipirana i da predstavlja primjer zamagljivanja istorije Holokausta.

On je upozorio da je postavka izložbe o ustaškim zločinima i tehnički loša, te da je morao da klekne da bi vidio neke dijelove zbirke.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Plenković besan zbog izložbe u Njujorku: Srbija instrumentalizovala temu Jasenovca

Sramna reakcija Hrvatske povodom izložbe o Jasenovcu: To su lažni podaci!

Hrvatska uputila notu Srbiji zbog Dačićevih izjava o Jasenovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: