Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Budaj: Hrvatska izbjegava odgovornos za ustaške zločine

Datum objave: petak, 5 oktobra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/alen-budaj.jpg

Reagovanja u Hrvatskoj na izjavu kultnog američkog muzičara jevrejskog porijekla Boba Dilana o Hrvatima kao nacistima, kao i bojkot filma o holokaustu, predstavljaju konstantno izbjegavanje istorijske odgovornosti za zločine koji su počinili pripadnici hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu nad Srbima, upozorava Alen Budaj, direktor Margelovog instituta.Budaj podsjeća na zabranu emitovanja Dilanovih pjesama na hrvatskom Radio-Splitu, kao i na nedavni bojkot projekcije filma o holokaustu hrvatskog “oskarovca” i preživjelog logoraša Aušvica Branka Lustiga u bioskopima u Zadru i Kninu.

“Istorijska je istina da su pripadnici hrvatskog ustaškog pokreta u službi zločinačke kvislinške tvorevine NDH ubijali Srbe, ali izgleda da neki ljudi, kao što je urednica hrvatskog Radio-Splita, ne žele čuti istinu, jer istina je uvijek bolna, pogotovo kada se živi u društvu koje njeguje `kulturu` laži, beščašća i negiranje žrtve, te poricanja zločina”, rekao je Budaj za Srnu.

Istovremeno sa “histerijom” u hrvatskim medijima povodom Dilanove izjave da “crnci znaju da prepoznaju rasiste koji nisu željeli da se ropstvo ukine, kao što Jevreji mogu da osjete naciste ili Srbi Hrvate”, u Kninu je bojkotovano predavanje američkog producenta Branka Lustiga, Jevreja porijekom iz Hrvatske, koji je preživio Aušvic, uz obrazloženje da je Lustig pred zadarskim učenicima izjavio da “poslije Aušvica više ne vjeruje u Boga”.

“Iako `oskarovac` Lustig ne vjeruje u Boga, što je njegova privatna stvar, ali i sastavni dio njegovog iskustva kao čovjeka koji je preživio holokaust, on govori protiv nacističkog zla koncentracionih logora.

Ustaški fašisti često su, pozivajući se na Boga, vršili zločine, poput Hrvatske legije, čije je bilo geslo: `Što Bog da i sreća junačka”, a poznata je i pravaška parola: `Bog i Hrvati`, na kojoj je izniklo ustaštvo. To je čista arizacija hrvatskog naroda, jer je, kako smatraju, iznad hrvatskog naroda samo Bog”, ističe Budaj.

On kaže da je veoma štetna zabrana djeci da slušaju i uče od preživjelog svjedoka holokausta i pogledaju film “Posljednji let Petra Ginza” o stvarnom, talentovanom dječaku, koji je sa 16 godina umoren u Aušvicu.

“Tragedija holokausta i postojanje koncentracionih logora u svrhu istrebljenja Jevreja i ostalih `nepodobnih` naroda i grupa nije tek agnozija – to je nepobitna istorijska istina za koju imamo materijalne dokaze, ali i svjedočanstva još živih svjedoka, kao što je Branko Lustig”, navodi Budaj.

On kaže da je proziran argument kojim se brani djeci da čuju istinu o postojanju koncentracionih logora iz prve ruke – od živog svjedoka.

“To je prozirno i licemjerno u zemlji u kojoj jedan katolički sveštenik kao upravnik arhiva negira balkanski `Aušvic` – ustaški `Jasenovac`, i u kojoj katolički biskup negira logor `Jadovno`, govoreći da je `rupa Jadovna prazna, jer nema kostiju srpskih i jevrejskih žrtava`. Smatram da je srce tih sveštenika prepuno laži, prazno i daleko od istine i pravde”, naglašava Budaj.

On ukazuje da se niko nije bunio što je nedavno u BiH hrvatski pjevač Mladen Grdović pjevao u Livnu koljačku ustašku budnicu „Juru i Bobana“.

“Takvim izazivačima mržnje treba uručiti optužnicu kada sljedeći put pređu granicu”, kaže Budaj.

Legendarni američki muzičar Bob Dilan nedavno je dao intervju za magazin “Rolingston” u kome je govorio o svojoj muzici, politici, istoriji i ropstvu, a u tom kontekstu je pomenuo i Srbe i Hrvate.

“Crnci znaju da pojedini bijelci nisu željeli da se ropstvo ukine i da se ti bijelci pitaju, crnci bi i danas bili pod njihovim jarmom. Ukoliko vam je neki predak bio robovlasnik ili pripadnik Kju Kluks klana, crnci to mogu da osjete. Kao što Jevreji mogu da osjete nacistu, ili Srbi Hrvate”, rekao je Dilan.

Dilan je zbog ove ijave “skinut” sa Radio-Splita nakon intervencije glavne urednice Vedrane Krstić Ivanišević.

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

OPASNA RELATIVIZACIJA USTAŠKIH ZLOČINA 

Budaj: Ustaške zastave širom Zagreba 

Hrvatska: Zabranjen Bob Dilan – Jadovno 1941.

Bob Dilan: Srbi mogu da nanjuše Hrvate!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top