fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

BRUGES: USKORO OTVARANjE ARHIVA ZA KOJE JE ZAINTERESOVANA SPC

Vatikan
Vatikan

BEOGRAD, 10. SEPTEMBRA /SRNA/ – Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo dozvolio je otvaranje arhiva vatikanske Apostolske biblioteke za period od 1938. do 1958. godine za koji su zainteresovane Srpska pravoslavna crkva i država Srbija, rekao je glavni arhivar Žan Luj Bruges.

Nadbiskup Bruges je potvrdio da je o ovoj temi razgovarao tokom susreta sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejom i procjenjuje da će priprema za otvaranje arhiva za taj period trajati oko godinu i po dana.

„Govorili smo o mogućnosti da su primjerci pojedinih dokumenata, koji su uništeni tokom bombardovanja Narodne biblioteke Srbija na početku Drugog svjetskog rata, možda sačuvani u vatikanskoj kolekciji. Ne znam da li ima takve građe, jer biblioteka Vatikana ima više od 45 kilometara polica“, rekao je Bruges za „Politiku“.

On je napomenuo da je papa Franjo ranije najavio otvaranje arhiva koji se tiče holokausta i uloge pape Pija Dvanaestog u tom periodu.

„Odluka da dio kolekcije arhiva postane dostupan istraživačima uvijek je politička, uvijek je ostavljena papi. Papa Franjo mi je rekao da se slaže da se ovaj dio arhiva učini dostupnim i sva dokumenta iz ovog istorijskog perioda, osim onih koja se odnose na lični život pojedinca“, pojasnio je Bruges.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Tajni dokumenti CIA dokazuju: Srpsko blago vredno 125 milijardi u Švajcarskoj

Pišem Vam ovo kao čovjek čovjeku…

STOTINE MILIONA ŠVAJCARSKIH FRANAKA U VATIKANU?

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: