fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Brojni Apatinci i Prigrevčani prisustvovali otkrivanju spomenika svim Krajišnicima na Fruškoj Gori

Svečano i u atmosferi poštovanja prema svim palim krajiškim nevinim žrtvama, u Banstolu na Fruškoj Gori, kraj temelja buduće crkve „Blage Marije“ otkriven je spomenik „Krajiška suza“na simboličan način.

Osveštan je postament i sam vrh spomenika koji će konačan oblik, visine preko četiri metra, dobiti u najkraćem vremenu. Spomenik je osveštalo sveštenstvo na čelu sa episkopom sremskim Vasilijem.

Ideju oko izgradnje spomenika je pokrenula Milena Čanković, Ličanka koja živi u Švajcarskoj, ali sa neraskidivom niti veze sa zavičajem. Ta nit je Mileni dala natčovečansku volju i energiju da svoju zamisao sprovede u delo. Svoju knjigu “Divani ličkih spomenika” je usmerila ka izgradnji ovog ubuduće jedinstvenog okupljališta svih Krajišnika sveta. Usledile su promocije širom Srbije, u Republici Srpskoj, brojnim klubovima Srba u dijaspori, od Švajcarske do Australije, čiji broj ni sama Milena više ne zna. Sav prihod je usmeren upravo ka izgradnji ovog spomenika.

Jovica Cvetićanin,  predsednik Opštinskog odbora Udruženja ratnih vojnih veterana Patriotski front – Apatin je Mileni Čanković uručio zahvalnicu i člansku kartu počasnog člana udruženja.

Usledili su nastupi pevačkih i folklornih grupa, među kojima su bili i Ženska pevačka grupa GKUD-a ,,Dunav“ Apatin, kao i pevačke grupe Ličanki i Banijaca iz Prigrevice.

Autor spomenika je Dimitrije Mirko Ćelić, vajar i freskopisac iz Prigrevice. Malo je poznato da je upravo ovaj mladi i talentovani Prigrevčanin autor i spomenika palim borcima u Apatinu, a koji se nalazi ispred Hrama Sabora Svetih Apostola u našem gradu.

Izvor: 025info

Vezane vijesti:

Duhovno-memorijalni kompleks kao mjesto hodočašća prognanika

Otišao je naš Dimitrije

Svi na Banstol, na Frušku goru 3. juna 2017. u 13 časova

Ličanka diže spomenik palim Krajišnicima | Jadovno 1941.

Znamenje palim Krajišnicima | Jadovno 1941.

Ugradili i srce u svetinju | Jadovno 1941.

Banja Luka: Promocija knjige „Divani ličkih spomenika …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: