fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Brod- Sjećanje na stradanje Srba u Sijekovcu

Sjećanje na stradanje Srba u Sijekovcu
Sjećanje na stradanje Srba u Sijekovcu

U Brodu će 26. marta biti obilježene 24 godine od stradanja Srba u Sijekovcu. Nezapamćeni zločin iz 1992. godine, smatra se zvaničnim početkom rata u BiH.

Uvod u masakr Srba u Sijekovcu dogodio se 25. marta 1992. godine, kada su pripadnici tzv. Interventne jedinice regularlnih oružanih snaga Hrvatske ubili Andriju Martića, njegovog sina Momira i komšiju Dušana Dujanovića. Masovna ubistva nastavljena su dan kasnije.

Tada je za samo jedan sat ubijeno 19 srpskih civila, od kojih je najmlađa žrtva Draga Milošević imao 17 godina, a najstariji među njima Jovo Zečević (72), kojem su ubijena i tri sina.

– U ranim jutranjim časovima napali su goloruk srpski narod. Interventni vod Sijekovca na čelu sa Medom Čauševićem, a sve te jedinice koje su učestvovale i prešle preko Save predvodio je Ante Prkačin, sada general Vojske Hrvatske, koji je, smatram, lično najodgovoriniji, a prije svega i Medo Čaušević, koji je inače Sijekovčanin, napao svoje komšije koje su bile golooruke i nenaoružane – kaže Zoran Vidić.

Prije 24 godine napadom na Sijekovac, napadnuto je stanovništvo BiH, i njena teritorija zauzeta, bez objave rata.

Velimir Dunjić, član Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnijih istorijskih datuma, kaže da su Srbi bili napadnuti od regularne vojske druge zemlje, kao i da je nedodovoljno poznato u javnosti, da je na mostu na Savi između Slavonskog Broda i Broda, pisalo „Zabranjen prelaz za Srbe i pse“.

Kao i prethodnih godina, 26. mart će biti obilježen na dostojanstven način.

Ilija Jovičić, načelnik Broda, rekao je da se pripremaju različiti sadržaji kako bi se mlađe generacije bolje upoznale s vim dešavanjima. Biće prikazan i dokumentarni film „Djeca“, rađen u produkciji RTRS.

Obilježavanju će, osim porodica stradalih, brojnih stanovnika Broda i okolnih mjesta, prisustvovati i zvaničnici Republike Srpske.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Masakr u selu Sijekovcu | Jadovno 1941.

Sijekovac: Zločin bez kazne | Jadovno 1941.

Izbjegavanje izvođenja pravih svjedoka za Sijekovac

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: