fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Brišu srpsko ime!

Predstavljena izložba o našoj umetničkoj baštini na KiM u galeriji SANU. Spomenike predstavljaju kao nasleđe teritorije, a ne naroda

Foto: Sveti Sava iz Crkve Svetih apostola u Pećkoj patrijaršiji
Foto: Sveti Sava iz Crkve Svetih apostola u
Pećkoj patrijaršiji

Kada je u pitanju fizičko opstajanje naših spomenika na Kosovu i Metohiji, stanje se nije promenilo poslednjih godina. Ono što je sada suštinski drugačije jeste težnja kosovskih institucija da im se izbriše srpski identitet, da ih predstave kao svoje, kao nasleđe teritorije, a ne naroda. Naročito je opasno i to što su i spomenici koji su ušli na Uneskovu listu ugrožene svetske baštine (Dečani, Gračanica, Pećka patrijaršija i Bogorodica Ljeviška) tu dospeli ne kao srpski, nego kao spomenici KiM.

Predstavljajući izložbu „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost“, koja će biti otvorena večeras u 19 časova u Galeriji SANU, ovo je između ostalog rekao jedan od autora, profesor Dragan Vojvodić. Prema rečima drugog autora, dopisnog člana SANU Miodraga Markovića, naša baština na KiM ugroženija je više nego ikada ranije:

– Tokom poslednje dve decenije pretrpela je dva sistematska razaranja, preostalim spomenicima srpske kulture osporava se ili krivotvori identitet, onemogućuje se da institucije Republike Srbije vrše svoju konzervatorsku zaštitu, i, na kraju – sasvim paradoksalno i cinično – strana koja je odgovorna za sve te postupke se kandiduje za članstvo u Unesko, čime bi stekla pravo da ona brine o srpskom kulturnom nasleđu na Kosmetu – istakao je Marković na konferenciji za štampu na kojoj su o značaju i ciljevima ove velike, multimedijalne postavke govorili i akademik Dušan Otašević, upravnik Galerije SANU, Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja i đakon Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja SPC.

Izložbu, na kojoj će se naći umetnički predmeti iz zbirki Narodnog muzeja, Muzeja SPC, Muzeja primenjene umetnosti, Narodne biblioteke Srbije i Arhiva SANU, otvoriće Vladimir Kostić, predsednik SANU, na čiju inicijativu je i organizovana.

DUGA ISTORIJA

U prvoj celini ove postavke, originalnim delima i reprodukcijama biće predstavljen izuzetan značaj srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od 12. do 20. veka, dok je druga izložbena celina ukazuje na stalnu ugroženost i uništavanje tog nasleđa. Dokumentovano će biti predstavljeni duga istorija uništavanja i različiti oblici ugrožavanja baštine na KiM, sve do današnjih dana.

Autor: M. A. K.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Britak um i ljubav prema rodu | Jadovno 1941.

Put nacionalnog sunovrata | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: