Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

BRISEL DA ZAHTIJEVA OD ZAGREBA DA UKINE PENZIJE USTAŠAMA

Datum objave: sreda, 20 maja, 2015
Veličina slova: A- A+

Bivše ustaše na Blajburgu

Bivše ustaše na Blajburgu

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta apelovao je da EU, Savjet Evrope, OEBS i međunarodna javnost zahtijevaju od Hrvatske da ukine penzije ustaškim zločincima i da se nedvosmisleno ogradi od Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

U saopštenju Linta ocjenjuje da činjenica da Hrvatska više od 20 godina isplaćuje penzije za više od 13.000 ustaša, “domobrana” i članova njihovih porodica, pokazuje da je ta država više nasljednica genocidne NDH, a manje avnojevske i socijalističke republike Hrvatske.

Linta navodi da veliki dio hrvatskog društva i dalje vjeruje da je NDH bila temelj stvaranju današnje Hrvatske, iako u Ustavu formalno-pravno piše drugačije, te podsjeća da od ulaska Hrvatske u EU u hrvatskom društvu “ponovo jača proces fašizacije i ustašizacije, odnosno mržnje i nasilja prema svemu što je srpsko”.

Kao potvrdu, Linta navodi da je Tuđman na kongresu HDZ-a 1990. godine izjavio da je NDH bila istorijski izraz težnji hrvatskog naroda za svojom državom, a zatim je dozvolio povratak ustaškoj emigraciji.

On napominje da su za vrijeme rata 90-tih masovno rušeni partizanski spomenici, da su hrvatski vojnici pjevali ustaške pjesme i na uniformama imali ustaške simbole, da je protjerano pola miliona Srba i uništen veliki broj srpske imovine i kulturne baštine.

Linta dodaje da učenici u hrvatskim školama ne uče da je u Jasenovcu postojao dječiji logor, u kojem je usmrćeno više od 20.000 srpske, romske i jevrejske djece do 14 godina, i da su postojali logori za djecu i u Sisku, Jastrebarskom, Križevcima i Đakovu.

On ističe da Hrvatska treba da se nizom konkretnih mjera, a ne samo deklarativno, nedvosmisleno ogradi od NDH.

Te mjere treba da omoguće povratak otetih imovinskih prava protjeranim Srbima, procesuiranje brojnih ratnih zločina nad Srbima, prestanak stalnih hapšenja, privođenja, pokretanja istraga i podizanja optužnica protiv Srba u svrhu njihovog zastrašivanja i odvraćanja od povrataka i slobodnog kretanja.

Linta ističe da to treba da omogući i sankcionisanje veličanja ustaške ideologije putem pjevanja ustaških pjesama, uzvikivanja ustaških pozdrava i upotrebe ustaških simbola, izmjenu nastavnih programa s ciljem da učenici u hrvatskim školama saznaju pravu istinu o NDH i genocidu koji je izvršen nad srpskim, romskim i jevrejskim narodom.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

UKINITE PENZIJE USTAŠAMA! – Jadovno 1941.

svaka godina u ustašama kao dvije godine radnog staža?!

Linta: Ustaška ideologija – uzrok rata – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top