Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Brčko: Ubice troje Draganića traže se preko dve decenije

Boško Draganić
Boško Draganić

Ni posle 26 godina nije rešeno ubistvo troje Draganića u Brđanima kod Konjica. Imena ubica poznata Tužilaštvu BiH, ali niko dosad nije optužen

Piše: Marko Draganić

U noći između 26. i 27. januara navršilo se 26 godina kako su u svojoj kući u Brđanima ratne 1993. godine iz vatrenog oružja ubijeni Boško (72) i njegove snahe Milica (39) i Biljana (38) Draganić.

Kakvu je krvavu dramu preživljavalo troje Draganića u kući Boškovog starijeg sina Rajka (mlađi Nedeljko, suprug Milice, ubijen je krajem maja 1992. u Bradini) znaju samo njihove ubice, koje su za bosanskohercegovačko pravosuđe i 26 godina posle tog ubistva počinjenog iz nacionalističkih pobuda, još uvek nepoznate.

Kako nam je rekao penzionisani policajac iz Konjica Dragan Subotić, koji je učestvovao u vršenju uviđaja 27. januara 1993, o ubistvu su prikupljeni dokazi na licu mesta. Žrtve su fotografisane, uzeti su i otisci i službeno otvorena istraga.

– Koliko je meni poznato, niko nije ni privođen povodom tog gnusnog trostrukog ubistva. Sve je ostalo samo na

Biljana i Milica Draganić
Biljana i Milica Draganić

konstatovanju zločina – rekao nam je Subotić, koji i danas živi u Konjicu.

Odmah nakon ubistva, malobrojni Srbi koji su ostali u Konjicu i okolnim selima počeli su masovno da prelaze na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Sedmoro preživelih članova porodice Draganić (tu noć su noćili u drugoj kući) nešto više od mesec dana nakon ubistva prešli su u Srbiju. Rajkova majka Sofija i maloletni Nedeljkovi i Miličini sinovi Lazar i Milan kasnije su se doselili u Bijeljinu, dok je Rajko sa troje dece otišao u Sjedinjene Američke Države.

Ne znam više koliko sam puta davao izjave u vezi sa ovim zločinom. Imam informacije, posredno dobijene od komšije muslimana iz Brđana, da je u ubistvu učestvovalo pet muslimanskih vojnika, jedan iz Brđana, tri iz Podorašca i jedan iz Šunja (sela koja se graniče sa Brđanima) i njihova imena su poznata Tužilaštvu BiH. Ja sam iz SAD slao novac za informacije i izvesni Mehmedalija Rizvić iz Bradine, u vreme zločina pripadnik policije u Konjicu, prema informacijama koje sam dobio, rekao je da je ubica Miralem Macić. On je pod još nerazjašnjenim okolnostima umro u sarajevskoj bolnici pre nešto više od godinu dana, što ja možda samo delimično tačno – rekao nam je u telefonskom razgovoru 61-godišnji Rajko Draganić, sada stanovnik Čikaga.

On dalje ističe da je dao punomoć poznatom advokatu Dušku Tomiću kako bi ga zastupao pred Sudom BiH.

– Posle tog strašnog gubitka koji nas je zadesio jedina satisfakcija bi mi bila da se konačno saznaju imena ubica. Postoje ozbiljne indicije da je jednog od ubica iz Podorašca, inače našeg nekadašnjeg komšiju, snaha Milica u borbi na život i smrt posekla nožem po ruci. Ništa iz kuće nije odneseno, što govori da motiv napada nije bila pljačka, već ubistvo Srba. Advokat Tomić mi je rekao da je Macićev dnevnik u posedu Tužilaštva, pa će možda i to doprineti konačnom otkrivanju istine o imenima ubica moje supruge, oca i snaha – rekao nam je Rajko.

U Tužilaštvu BiH smo saznali da je istraga o ovom do tada nezapamćenom zločinu na području Konjica u toku, te da se kompletna arhiva iz konjičke policije u vezi sa ubistvom odavno nalazi u Tužilaštvu.

– Iako ima određenih pomaka u istrazi, još niko nije optužen niti uhapšen zbog ovih ubistava – rekao nam je Mithad Mehmedović, saradnik tužiteljice Sanje Jukić, koja vodi ovaj predmet.

Kuća gdje su ubijeni Draganići
Kuća gdje su ubijeni Draganići

POKOJNIK ZA SVE KRIV

Poznati bosanskohercegovački advokat Duško Tomić preuzeo je zastupanje porodice Draganić.

– Sve zločine nad Srbima pripisali su pokojnom Maciću, što, naravno, nije istina i što mi je u više navrata lično negirao. Posle njegove smrti, nastao je tajac. Da podsetim, u Konjicu je bilo istureno odeljenje Okružnog suda i Tužilaštva iz Mostara. Znatan broj tih sudija danas su u Sudu i Tužilaštvu BiH. Zaključke zbog čega nema procesuiranih zločina nad konjičkim Srbima izvedite sami – rekao nam je Tomić.

LAZAR I MILAN Lazar i Milan, sinovi Nedeljka i Milice, više puta su bili u poseti Sudu i Tužilaštvu BiH. Pošto su u vreme zločina imali 12 odnosno 10 godina, niko im nije nikada uzeo zvaničnu izjavu u vezi sa ubistvom.
– Od tužilaca sa kojima sam razgovarao, saznao sam, istina nezvanično, da je osumnjičeni iz Brđana, dajući izjavu svaki put iznosio drugačije argumente o svom alibiju. Sve to, nažalost, nije bilo dovoljno da Tužilaštvo ozbiljnije krene u prikupljanje podataka o ubicama, jer sam ubeđen da su njihova imena poznata našim nekadašnjim komšijama u Brđanima i Podorašcu – rekao nam je Lazar.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: