Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Brčko: Pritisci zbog istrage o ratnim zločinima

Datum objave: utorak, 2 oktobra, 2012
Objavljeno u Posavina
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/brcko.jpg

Brčko – Istraga ratnog zločina počinjenog početkom marta 1993. godine nad 13 zarobljenih, a potom masakriranih srpskih boraca na Boderištu kod Brčkog, ovih dana mogla bi dobiti sasvim nove dimenzije.

Senad Hukić, sad već bivši šef Jedinice za ratne zločine u brčanskoj policiji, izjavio je da je Emir Mrkaljević, šef Jedinice za profesionalne standarde Policije Brčkog BiH (unutrašnja kontrola), dajući izjavu o sasvim drugim saznanjima, samoinicijativno komentarisao istragu u slučaju “Boderište” i rekao “da je on bio tamo u vreme događaja i da koliko on zna, nije bilo masakra na liniji na Boderištu, nego kasnije na drugom području”.

Hukić je podnoseći pritužbu Kancelariji za žalbe građana i skupštinskoj Komisiji za javnu bezbednost protiv nekoliko odgovornih u brčanskoj policiji “zbog pritisaka koje je trpeo tokom sprovođenja istrage za ratni zločin u slučaju “Boderište”, zbog čega je i napustio policiju”, rekao da je Mrkaljević takođe vršio pritisak na rad Jedinice za ratne zločine.

„On je izričito rekao da će se i dalje sastajati sa jednom osobom, da je on njegov dugogodišnji prijatelj i da se radi o čistim odnosima, da je spreman da ide na poligraf ako treba“, naglašava u pismu Hukić.

Iako je bio obavezan po instrukciji šefa policije da to učini, Mrkaljević, kao predstavnik najprofesionalnijeg dela policije, nije postupio i dao izjavu o svojim saznanjima o ratnim dešavanjima, pre nego što su ga pozvali inspektori Jedinice za ratne zločine.

Hukić, koji je donedavno imao čin glavnog inspektora u brčanskoj policiji, ukazuje i na neprofesionalan odnos zamenika šefa policije Fahrudina Selimovića prema ovim predmetima, navodeći njegovo negodovanje što je u materijalu pripremljenom za Skupštinu distrikta dopustio da se napiše kako su “Srbi u logorima mučeni i zlostavljani”, što Selimović smatra netačnim i neistinitim.

Iako je već napustio Policiju, Hukić je izrazio nadu da će institucije i tela koja nadgledaju zakonitost rada Policije smoći snage i sankcionisati odgovorne, koji zarad vlastitih interesa sprečavaju pripadnika Jedinice za ratne zločine da sprovode istrage.

Strah za vlastiti život

Nikola Ristić, podpredsednik Saveza logoraša RS, kaže da je istragu o ovom zločinu neposredno nakon zarobljavanja, vodio sadašnji glavni tužilac u Distriktu Zekerija Mujkanović, ali da je nakon toga poslove u istrazi preuzeo organ bezbednosti Vojne policije 108. brigade na čelu sa Nikom Čančarevićem.

„Meni je Niko Čančarević lično pričao da je sedam zarobljenika ubijeno 24 sata nakon zarobljavanja, a šest je dovedeno živo u policiju. Ko ih je kasnije pobio i izmasakrirao, on nije mogao reći. Inače, Čančarević živi u Rijeci u Republici Hrvatskoj i ne želi da dođe u Brčko iz straha za vlastitu bezbednost“, rekao nam je Ristić.

 

Izvor: VASELjENSKA
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top