Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Brčko: Pritisci zbog istrage o ratnim zločinima

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/brcko.jpg

Brčko – Istraga ratnog zločina počinjenog početkom marta 1993. godine nad 13 zarobljenih, a potom masakriranih srpskih boraca na Boderištu kod Brčkog, ovih dana mogla bi dobiti sasvim nove dimenzije.

Senad Hukić, sad već bivši šef Jedinice za ratne zločine u brčanskoj policiji, izjavio je da je Emir Mrkaljević, šef Jedinice za profesionalne standarde Policije Brčkog BiH (unutrašnja kontrola), dajući izjavu o sasvim drugim saznanjima, samoinicijativno komentarisao istragu u slučaju “Boderište” i rekao “da je on bio tamo u vreme događaja i da koliko on zna, nije bilo masakra na liniji na Boderištu, nego kasnije na drugom području”.

Hukić je podnoseći pritužbu Kancelariji za žalbe građana i skupštinskoj Komisiji za javnu bezbednost protiv nekoliko odgovornih u brčanskoj policiji “zbog pritisaka koje je trpeo tokom sprovođenja istrage za ratni zločin u slučaju “Boderište”, zbog čega je i napustio policiju”, rekao da je Mrkaljević takođe vršio pritisak na rad Jedinice za ratne zločine.

„On je izričito rekao da će se i dalje sastajati sa jednom osobom, da je on njegov dugogodišnji prijatelj i da se radi o čistim odnosima, da je spreman da ide na poligraf ako treba“, naglašava u pismu Hukić.

Iako je bio obavezan po instrukciji šefa policije da to učini, Mrkaljević, kao predstavnik najprofesionalnijeg dela policije, nije postupio i dao izjavu o svojim saznanjima o ratnim dešavanjima, pre nego što su ga pozvali inspektori Jedinice za ratne zločine.

Hukić, koji je donedavno imao čin glavnog inspektora u brčanskoj policiji, ukazuje i na neprofesionalan odnos zamenika šefa policije Fahrudina Selimovića prema ovim predmetima, navodeći njegovo negodovanje što je u materijalu pripremljenom za Skupštinu distrikta dopustio da se napiše kako su “Srbi u logorima mučeni i zlostavljani”, što Selimović smatra netačnim i neistinitim.

Iako je već napustio Policiju, Hukić je izrazio nadu da će institucije i tela koja nadgledaju zakonitost rada Policije smoći snage i sankcionisati odgovorne, koji zarad vlastitih interesa sprečavaju pripadnika Jedinice za ratne zločine da sprovode istrage.

Strah za vlastiti život

Nikola Ristić, podpredsednik Saveza logoraša RS, kaže da je istragu o ovom zločinu neposredno nakon zarobljavanja, vodio sadašnji glavni tužilac u Distriktu Zekerija Mujkanović, ali da je nakon toga poslove u istrazi preuzeo organ bezbednosti Vojne policije 108. brigade na čelu sa Nikom Čančarevićem.

„Meni je Niko Čančarević lično pričao da je sedam zarobljenika ubijeno 24 sata nakon zarobljavanja, a šest je dovedeno živo u policiju. Ko ih je kasnije pobio i izmasakrirao, on nije mogao reći. Inače, Čančarević živi u Rijeci u Republici Hrvatskoj i ne želi da dođe u Brčko iz straha za vlastitu bezbednost“, rekao nam je Ristić.

 

Izvor: VASELjENSKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: