fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Brčko: Porodice poginulih i nestalih Srba ne ostvaruju svoja prava

Predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila održali su danas u Brčkom tribinu na kojoj su upoznali porodice o procesu traženja nestalih lica srpske nacionalnosti u BiH i njihovim pravima.

Brčko: Porodice poginulih i nestalih Srba Foto: SRNA
Brčko: Porodice poginulih i nestalih Srba
Foto: SRNA

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da ova kategorija stanovnika u Brčkom nije dovoljno informisana o svojim pravima.

„To se prije svega odnosi na posthumna odlikovanja, stambeno zbrinjavanje porodice, zapošljavanje, te naplatu ratne štete, koja je u distriktu, kao problem, najzastupljenija“, dodao je Mitrović.

Član Inicijativnog odbora potomaka i djece nestalih i poginulih boraca u Brčko distriktu Snježana Novaković kaže da je ovaj odbor inicirao današnju tribinu da bi se razgovaralo egzistencijalnim pitanjima porodica poginulih.

„Naš cilj je da apelujemo da republička i lokaln vlast pronađu zajednička rješenja i pomognu djeci poginulih boraca da budu prioriteti prilikom zapošljavanja i rješavanja stambenih pitanja“, istakla je Novakovićeva.

Ona je naglasila da se prava djece poginulih boraca u Brčkom ne poštuju, te da će, ako se uskoro ne riješi status ove kategorije stanovništva, distrikt imati veliki broj socijalnih slučajeva.

Supruga poginulog borca Gorana Đorđević kaže da ne ostvaruje nikakva prava, da joj je kćerka već deset godina nezaposlena. „Ona kao kćerka poginulog borca nema nikakva prava i nije prioritet pri zapošljavanju ovdje u distriktu“, istakla je Đorđevićeva.

Članovi odbora potomaka i djece nestalih i poginulih boraca u Brčko distriktu kažu da je u toku njihova registracija, te da će nakon večerašnje tribine početi aktivnije da se bave pitanjima i problemima porodica poginulih i nestalih boraca.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Mitrović: Nema odustajanja od obilježavanja mjesta stradanja …

Mitrović: Pretpostavka da posmrtni ostaci pripadaju Srbima …

Mitrović: Riješiti pitanje srpskih žrtava rata prije …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: