Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

„Бранитељске“ тековине праведног наставка борбе „ослободитеља“

Датум објаве: петак, 17 августа, 2012
Величина слова: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/policija_hr.jpg

Како у пракси изгледа третман чувара традициjе антифашизма и противусташтва у Хрватскоj, оваj пут на примjеру Клечке.

 

Пише: Душан Басташић

 

 

Прошле недjеље по први пут након 71 године, служен jе парастос за 542 српске жртве коjе су хрватски усташе убили бацањем у jаму на брду Клек покраj Огулина.

Обjавили смо прилог СРНА-е, поставили и неколико фотографиjа. У прилогу ниjе поменуто да jе учеснике чувала полициjа, пошто jе то уобичаjено када се одржаваjу комеморативни скупови и молитвена окупљања Срба, Србима побиjеним у вриjеме НДХ.

„Чувани“ смо били и касниjе, на ручку уприличеном од стране организатора. Оваj пут, као недавно код цркве у Садиловцу, нисмо легитимисани, пописивани и претраживани.

У Садиловцу jе био и исљеђивања.

Дакле присуство полициjе jе уобичаjено.

Добродошло? Наравно! Зашто?

Глава у торби

Па зато што постоjи озбиљан сигурносни ризик! Више не вjеруjем да су у питању „неодговорни поjедници“, коjи би могли изазвати нежељене инциденте. Постоjи широки народни фронт коjи комеморациjе, молитвена сабрања и помињање српских стратишта сматра провокативним и увредљивим за хрватске грађане. Редовно се оспораваjу историjске чињенице, доводе у питање записници Комисиjа за истраживање ратних злочина, бурно реагуjе на обнову антифашистичке споменичке баштине и оне посвећене цивилним жртвама рата.

Е сад, то никако ниjе у складу са уставним, антифашистичким одређењима неовисне државе Хрватске, настале како кажу званичници, праведним наставком антифашистичке борбе „тиjеком домовинског“ рата. У том праведном наставку борбе „бранитељи“ или њихови сународници, порушили су и уништили преко 3000 споменика „ослободитељима“ и цивилним жртвама усташког терора.

Да не буде забуне, ослободитељима се однедавно називаjу судионици антифашистичке борбе. Тамо гдjе су споменичка обиљежjа била масивниjа и тежа за уништавање, украсили су их усташким симболима. Управо уз Клечку jаму стоjи скрнављен споменик, на коме на мjесту разбиjене плоче стоjе два симбола „У“ са крстом, пардон, крижем у средини.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/klecka.jama05.jpg

 

Не треба наглашавати да jе већина споменика уништена на мjестима гдjе ниjе било никаквих борбених деjстава.

„ Оно што су били партизани 1941., то су хрватски бранитељи били 1991. године“ – рече недавно хрватски предсjедник.

Опс!

Нешто ту не штима…. Чему су онда „бранитељи“ рушили споменике „ослободитељима“, не признаjу истраживања, историjске записе и публикациjе „ослободитеља“, а њихове потомке сматраjу провокаторима коjи се скупљаjу око jама и претураjу по прошлости!?

Ако знамо да су Срби чинили главнину антифашистичког покрета у Хрватскоj
(„ослободитељи“), зашто су онда њихови потомци избjегли, протjерани, попаљени и покрадени, а немали броj jе и побиjен, у вриjеме „бранитељског“ наставка антифашистичке борбе?

Неовисна држава Хрватска, чиjи званичници биjесно сикћу када се доведе у питање њено антифашистичко пориjекло и укаже на континуитет са Павелићевом НДХ, усвоjила jе готово сву терминологиjу и вокабулар Независне државе Хрватске. Опет су васкрсле одоре, стрељиво, часници, сатници, боjници, стиjеговље итд. Круна свега jе назив монете – куна!

Када се уз силне муке и неугодности, понегдjе и обнови коjе спомен обиљежjе, дигне се у jавности граjа око ненамjенског трошења средстава хрватских пореских обвезника а споменик обично опет страда.

Примjер?

У ували Слана на острву Пагу, на мjесту логора смрти НДХ, jуна 2010. обновљена Спомен плоча ниjе опстала ни два дана. Погађате, обнављали смо спомен плочу уништену у „домовинском“ рату.

Успут речено, оног дана када jе спомен плоча обновљена, хрватски предсjедник jе обећао код Шаранове jаме на Јадовну да ће сви споменици бити обновљени.

Оно мало Срба коjи су остали у Хрватскоj и одољеваjу процесу асимилациjе, однарођивања и превjеравања, живи у страху. Они углавном не долазе на парастосе и комеморациjе своjим побиjеним рођацима, jер ће их се послиjе питати зашто су ишли, ко их jе звао…

Нама потомцима жртава коjи долазимо из иностранства, гдjе нас jе данас због „бранитељског“ наставка антифашистичке борбе „ослободитеља“ наjвећи броj, обично поруче слиjедеће:
„ Лако jе вама, дођете са српском заставом и православним крстом, кажете што мислите и одете. А ми, ми остаjемо овдjе и кусамо оно што сте ви посиjали.“

И треба их разумjети, ниjе им лако!

За краj, ево неколико коментара на прилог о парастосу код Клечке jаме, обjављеном на интернет странама Огулин-инфо.

Сложићете се да коментару на овакве коментаре, стварно нема мjеста.

 

 

Неколико коментара читалаца на прилог о комеморациjи:

Održani parastos i komemoracija žrtvama ustaškog genocida ispod Kleka – Klečka jama

Saborsko.T.
napisao Sydney.T.G., Kolovoz 16, 2012
Kako vidim da se ponovo nakotilo kopiladi cetnicke po Ogulinu, Znaci slaboi ih je Oluja pomela,, Pripremamo novu Oluju preko Kapela da se govna cetnicka ociste iz Ogulina i Hrvatske, Joj nemaju traktora kako se stici u svoju smrdiju , cetnicku zlocinacku agresorsku stoljetni agresori na moju Hrvatsku,Ili ce se zvai samo Hrvatima ili ce nestati i prestati velicati krvnike nad Hrvatskim narodom.
————————————————————————————————————

kada ce Hrvatska biti samo Hrvatska.
napisao Sydney.T.G., Kolovoz 16, 2012
Cudno da ove cetnike niej Oluja pomela zauvjek Kopilad cetnicka se nakotila ,i evo ih ponovo da nam prave nered po Hrvatskoj Hrvatska je zemlja Hrvatskog naroda sa vise religijskih opredjeljenja a oni koji se zovu tudjima imeniuma kao srbi neka se pokupe cim prije i neka odlaze bez povratka, Da nebi morali praviti novu Oluju ,ili Tornado koje ce ih za sigurno pocistiti Treba pribiljeziti svakoga koji se zove srbo cetnik tako da se zna , koga treba ocititi iz Hrvatske, Svako ima pravo na svoju religiju ali se nemoze zvati preko religije Religija srbin ne p[ostoji nego pravoslavac ili ortodoks, Zvati se srbo a rodjen u Hrvatskoj to je nesto sto nema nigdje u svijetu i uredjenim zakonom Drzavam. Trebalo je sve te kopilane cetnicke pobacati u tu jamu da ne sire mrznju po Hrvatskoj a uz to i nove agresije, Uskoro dolaze sinovi Antini iz vana koji ne oprastaju cetnicima ,i izdajicam po Hrvatskoj, Oni znaju sto treba raditi.jednom zauvjek.
————————————————————————————————————

NDH.
napisao Sydney.T.G., Kolovoz 15, 2012
Nema Hrvatske slobodne bez NDH , onda je bilo sve drugacije Koji su bili u hrvatskoj srbi oti su morali nestati Koji se zvali Hrvatski pravoslavci oti su bili i u Vladi ,Ministri.i Branitelji. Sada ove treba sve pobacati u jame ,kopilad se nakotila i sada ponovo traze nered, Oni koji se izjasnjavaju za Hrvate oti su Hrvati a sve srbe van iz Hrvatske , necemo srbsku i cigansku emigraciju, Kriva je Hrvatska vlada koja im daje to pravo i zovu ih srbima Nema manjina u pravim zemljam Nego samo gradjani,, Cetnici kokardasi se ponovo podizu i sire svoje lazi Trebali su Hrvati doci na taj skup i sve ih pobacati u tu jamu da ne sire svoje lazi i nered.
————————————————————————————————————

Trebalo ih je jos vise pomlatiti
napisao Tomo., Kolovoz 15, 2012
Sto su trazili to su dobili Ponovo se kopilad na kotila i pravi nove agresije i izazove .Sto sad hocedu Zar im nije dosrta ponovo traze nemir ,,Dobit ce ali mao vise mogli bi se ocistiti sa Hrvatskih prostora zauvjek, Cetnicka banda,
————————————————————————————————————

Zaborav
napisao Matej, Kolovoz 15, 2012
Nije problem što je gosp. zamjenik zaboravio, veći je problem što mi Hrvati prebrzo zaboravljamo zločine koji su učinjeni nama.
————————————————————————————————————
Početak i kraj Krivog Puta
napisao draganche, Kolovoz 14, 2012
Simpatična družina SDBovaca,SZUPovaca,KOSovaca i inih operativaca spavača koji su se izgleda probudili.Smrt jednog čovjeka tragedija a milioni ee to je već statistika.Čemu rupe,jame i ostala stratišta kad imamo prečih i većih problema jer radi se o pukom prezivljavanju u zajedničkoj gospodarskoj jami u koju smo svi mi ubačeni od gore fotkanih poslodavaca.
Tko je što zasluzio u prošlim ratovima to je i dobio.Mogli su otići u Partizane,
———————————————————————————————————
napisao katarza, Kolovoz 14, 2012
Srbi koji su branili Hrvatsku i koji prihvaćaju Hrvatsku kao svoju Domovinu, gurnuti su na marginu društva, kao i svi ostali hrvatski branitelji.

Za sve vladajuće strukture u formalno samostalnoj RH možemo reći da su izrazito protuhrvatske.

Ukoliko se u Haagu izrice pravomocna presuda za generale gotovina i markac, treba provesti ustanak i donjeti zakon o izgonu nasih unutarnjih neprijatelja-partizansko cetnickih odroda!
————————————————————————————————————

Ajme meni!
napisao katarza, Kolovoz 14, 2012

Da bi srpski mit zivio svaka jama u hrvatskoj i sloveniji mora biti stratiste srpskih okupatora.

I jos nisu shvatili da bi njima bilo bolje da su ostali u srbiji ili da se konacno okrenu prema tokiju!

NE SVOJATAJTE STALNO TUDJE!

————————————————————————————————————
Srpski Mitovi!
napisao maria, Kolovoz 14, 2012

Najprije su Hrvati toboze u Jasenovcu ubili 700.000 srba.
Onda je netko shvatio da je ta brojka malo nabrijana pa su se dogovorili na ca. 80.000.
Na popisu zrtava Jasenovca su vecinom ljudi sa stratistem izvan Hrvatske, tj. u njemackoj.
Medjutim, i to nije bitno, vec je cinjenica da u Jasenovcu od ustaske vojske nitko nije ubijen!
Kopalo se 1961, 1964 i 1984 godine i uviek su se iskopali kosti hrvatskih vojnika.
DO DANAS NISU PRONADJENI SRPSKE ZRTVE U JASENOVCU!!!!
U dreznici su Partizani poubili 228 mjestana jer nisu htjeli ubijati Hrvate da bi Jugoslavija zivjela.
PArtizanski Komunisti su te ljude upisali u spoemen plocu fasistickog terora!!

Stoga je i ova komemoracija nastavak srpskog mita da se od okupatora hravtske zemlje radi zrtva!!!!!!!
————————————————————————————————————

napisao netko, Kolovoz 14, 2012
“Nijedan zločin ne smijemo zaboraviti jer time zaboravljamo žrtve. Zaboravljajući žrtve, zaboravljamo i sebe”, rekao je Ljubojević. Zašto gospodina zamjenika nema na slikama sa polaganja vijenaca za Oluju? Zaboravio?

 

 

Извор: ФРОНТАЛ.СРБ

 

Повезане виjести:

12.08. 2012. Парастос код Клечке jаме

 

Одржани парастос и комеморациjа жртвама усташког геноцида испод Клека – Клечка jама

 

КЛЕЧКА ЈАМА – СТРАТИШТЕ ЖРТАВА УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА – ГЕНОЦИДА

Клечка jама – прва комеморациjа и парастос након 71 године

ОСВЕШТАН ЧАСНИ КРСТ И СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОБИЈЕНЕ СРБЕ

 

ГОДИШЊИЦА КРВАВОГ УСТАШКОГ ПИРА НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

 

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top