Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bradina: Srpska imovina porušena i oteta

Prije 28 godina muslimansko-hrvatske vojne i paravojne formacije ubile su 48 srpskih civila u selu Bradina kod Konjica, a preživjele mještane otjerali u logore i raselili.

Bradina: Srpska imovina porušena i oteta

Danas, skoro tri decenije nakon zločina, u Bradini živi samo dvoje starijih Srba, a ostali, i kada bi htjeli, ne mogu da se vrate jer im je imovina porušena i oteta.

Milka Bjeloglav, penzionisana medicinska sestra, u Bradinu se vratila nakon rata. Živi sama od skromne penzije bez ikakve pomoći.

I mnogi drugi Bradinjani vratili bi se da penzionerske dane provedu na svojim imanjima, ali kuće su im porušene i opljačkane, a zemlja uzurpirana.

Mirko Đorđić tvrdi da mu je onemogućeno da raspolaže sa 60 dunuma vlastite zemlje. Obraćao se za pomoć svim institucijama od lokalne zajednice, preko institucija Federacije BiH i Republike Srpske do zajedničkih institucija BiH.

Niko mu nije pomogao i svi se pravdaju da to nije njihova nadležnost. Mirko je pisao i niz tužbi, ali u rješenje istih ne vjeruje. I u momentu dok je naša ekipa snimala imanje Mirka Đorđića, pojavio se čovjek koji je prijetio da će zvati policiju jer bespravno snimamo njegovo imanje koje je, kako tvrdi, dobio od opštine.

Sa problemima oko povrata imovine bore se i ostali Srbi, raseljeni i protjerani u ratu sa područja opštine Konjic.

Prije rata na području opštine Konjic živjelo je oko 10 hiljada Srba. Danas ih je tek nekoliko stotina, pretežno starih ljudi.

Izvor: BN TV

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: