fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Boris Begović: To što radimo je zbog nas, a ne zbog drugih

Udruženje „Jadovno 1941“, koje okuplja potomke i poštovaoce žrtava kompleksa ustaških logora Gospić-Jadovno-Pag, svake godine postavlja krst na nekom od mesta stradanja, rekao je FoNetu član Udruženja dr Boris Begović i dodao da je ovog leta tako obeležena Katina jama, u podnožju Velebita, u koju je 1941. bačen episkop gornjokarlovački Sava.

Katina jama Senica.ru
Katina jama FOTO: Senica.ru

Jedno od obeležja skupova udruženja „Jadovno 1941“ je i to što nema govora, niti bilo kakve primese politike, istakao je Begović, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu.

Naši skupovi su molitveni, posvećeni molitvama za pokoj duše onih koji su tu stradali. Na njima ima reč samo sveštenik, nema govora, objasnio je Begović.

Napominjući da ne zna da li se svima sviđa to što Udruženje radi, niti ga to interesuje, Begović je rekao da „mi to radimo zbog nas, a ne zbog drugih“.

Ono što je bitno jeste da postoji saradnja sa onima koji ne pripadaju Udruženju, pre svega sa policijom u Gospiću, naglasio je Begović i ocenio da je, iz godine u godinu, saradnja sa policijom županije ličko-senjske sve bolja.

Oni odobravaju i obezbeđuju skupove udruženja „Jadovno 1941“, rekao je Begović i istakao da nije bilo nikakvih incidenata, osim jednog klasičnog nesporazuma koji je odmah rešen.

On je podsetio da je Udruženje, pre više od godinu dana, pokušalo da uspostavi kontakt sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, zahtevom da država obnovi spomen ploču na mestu logora smrti Slana na Pagu, ali da odgovor na pismo nikada nije dobijen.

Tražili smo da se obezbedi da spomen ploča, koja je do sada tri puta bila razbijana, ostane na tom mestu, da se područje logora uredi na odgovarajući način i podigne prikladan spomenik svim žrtvama tog logora, rekao je Begović.

To je bio zadatak države Hrvatske, ocenio Begović i rekao da je Udruženje od Kolinde Grabar Kitarović tražilo i da dođe i otkrije obnovljenu spomen ploču i time pošalje snažan politički signal, ali se to nije desilo.

Mi smo dogovor dobili njenim nečinjenjem… Neformalnim putem smo došli do, blago rečeno, razočaravajućeg odgovora, koji je potpisao generalni sekretar njenog kabineta, rekao Begović.

U odgovoru je pisalo da se možemo obratiti „ministarstvu za ovo ili ono“, kao da je to zahtev za nadogradnju potkrovlja ili za traženje urbanističke dozvole, rekao je Begović i predočio da je zahtev Udruženja bio „vrlo politički, a ne građevinski“.

Upitan o saradnji sa državnim organima Srbije, Begović je konstatovao da je „Jadovno 1941“ klasična nevladina organizacija i toga se drži.

On je potvrdio da će udruženje „Jadovno 1941“ nastaviti tradiciju i obeležavati „nova i nova mesta starih zločina“.

Skupovi ni ubuduće neće biti politički, niti će biti govornika, istakao je Begović i rekao da će članovi Udruženja redovno održavati postavljene drvene krstove, koje surova klima vremenom oštećuje.

Izvor: FoNet

 

Vezane vijesti:

Putovanje u Jadovno

Jadovno 2016: kamen po kamen – krstača

Govore o genocidu u „Srebrenici“ a nema ih na Jadovnu

Zaborav ubija žrtve Jadovna drugi put

Serbы počtili pamяtь žertv konclagerя Яdovno v Horvatii

Banja Luka-based association marks Jadovno Remembrance Day

Jadovno: Dan sjećanja na Jadovno 1941. u organizaciji banjalučkog udruženja

Odata pošta žrtvama Jadovna

Kod Šaranove jame postavljen časni krst

Godišnjica stradanja u Jadovnu

Ivanić: Prisustvom na mjestima stradanja iskazati poštovanje prema žrtvama

Odata pošta žrtvama Jadovna

POSTAVLjEN ČASNI KRST UZ KATINU JAMU NA VELEBITU

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: