Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bošnjaci imaju sve, a bune se

Koalicija „1. mart“ najavljuje nove akcije u RS kako bi navodno zaštitila povratnike. Najavljuju okupljanja svih koji se ne slažu sa politikama koje vode SNSD i SDS

KOALICIJA 1. MARTDOK je s jedne strane, polovina Bosne i Hercegovine – cela Srpska, slavila 9. januar – Dan Republike, u Sarajevu su se utrkivali u negiranju ovog datuma, a Koalicija „Prvi mart“ najavila je i „pripremu novog programa delovanja usmerenog ka zaštiti bošnjačke povratničke zajednice u Republici Srpskoj“.

Iako je Bošnjacima, povratnicima u Republiku Srpsku vraćeno 99,9 odsto imovine, a u Srpsku se vratilo 250.000 Bošnjaka, kada je u pitanju vraćanje srpske imovine u Federaciji BiH podaci su drastično drugačiji. U FBiH danas živi svega oko četiri odsto Srba u odnosu na preratnih 17 odsto ili svega 90.000 u odnosu na preratnih 550.000 Srba.

Primeri masovnog povratka Bošnjaka i uživanje svakog prava koje ima i srpsko većinsko stanovništvo u RS su mesta Kozluk kod Zvornika, Kozarac kod Prijedora i Janja kod Bijeljine u kojima živi oko 40.000 Bošnjaka.

Nedavno, prilikom usvajanja budžeta RS za 2016. godinu, prihvaćeni su gotovo svi amandmani bošnjačke Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini RS, a tom prilikom dodeljeno je 900.000 KM za povratak Bošnjaka, povećana su za 20.000 KM sredstva za rad bošnjačkih udruženja i organizacija civilnih žrtava rata, dok su sredstva za rad „Merhameta“ ostala na 130.000 KM, kao i ranijih godina.

Ipak, bošnjački političari najavljuju „nove akcije“, a iz Koalicije „Prvi mart“, iz koje su tradicionalno najglasniji, sada najavljuju i „okupljanja svih onih građana koji žive na području RS, a koji se ne slažu sa politikama koje vode SNSD i SDS“.

RUSIJA: VELIKI PRAZNIK

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, koji je prisustvovao svečanoj akademiji u Banjaluci povodom Dana RS, čestitao je svim građanima Srpske Dan RS i krsnu slavu Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, navodeći da je ovo veliki praznik za Republiku Srpsku. Ivancov je nakon svečanog prijema u zgradi Vlade RS kratko rekao novinarima da mu je veliko zadovoljstvo što prisustvuje obeležavanju 24. godišnjice proglašenja Srpske.

– Nakon drske manifestacije nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH, postaje jasno da se u ovoj zemlji uspostavlja stvarnost krojena po meri Milorada Dodika, a da će najveće žrtve takvog odnosa biti građani nesrpske nacionalnosti u RS, ali i svi koji se s njom ne slažu, bez obzira na svoju etničku ili versku pripadnost – rekao je Edin Ikanović iz Koalicije „Prvi mart“ i dodao da je „potrebno da istupe s novom generacijom mladih političkih predstavnika bošnjačke zajednice, koji će se baviti stvarnim problemima, te adekvatno artikulisati zahteve povratnika u pristupu obrazovanju, zapošljavanju, resursima, i reformi lokalne samouprave“.

– Sve su to pitanja za koja rešenja moramo iznalaziti u regionu, gde su se brojno manjinske grupe izborile za položaj. Pravo na bosanski jezik, proporcionalna zastupljenost u policijskim snagama, posebna izdvajanja u budžetima za bošnjačka i hrvatska udruženja, sve su to teme na kojima moramo raditi – rekao je Ikanović.

Iz Vlade Republike Srske odgovaraju da su sva prava o kojima priča „Prvi mart“ u Srpskoj ispoštovana, podsetivši da je prilikom usvajanja Zakona o policijskim službenicima u RS, koji je donet krajem prošle godine upravo usvojen amandman Koalicije „Domovina“ kojim se predviđa proporcionalna zastupljenost u policiji RS, a povećana su i izdvajanja kako za povratak Bošnjaka, tako i za rad bošnjačkih udruženja, što može videti svako ko pogleda Budžet RS za 2016. godinu.

BROJKE

250.000 Bošnjaka se vratilo u Srpsku
900.000 KM za povratak Bošnjaka u rs
90.000 Srba živi u Federaciji BiH

Ulje na vatru svakodnevno doliva i bošnjački potpredsednik RS Ramiz Salkić.

Da Dan Republike Srpske ne prođe bez incidenata, na koje srećom nije uzvraćeno, pobrinuli su se „nepoznati počinioci“, koji su tako oštetili tablu sa porukom „Dobro došli u Republiku Srpsku“ na ulazu u Srpsku iz pravca Sarajeva, dok su na magistralnom putu Trebinje – Herceg Novi prerezali gvozdeni stub i odneli zastavu Republike koja je na njemu bila postavljena u selu Ograde na Zupcima, samo nekoliko sati nakon što je postavljena.

AMBASADA SAD I DODIK

Ambasada SAD u BiH apelovala je da vlasti u Srpskoj naprave odgovarajuće izmene da bi buduće proslave Dana Republike bile u skladu sa zahtevom Ustavnog suda BiH koji je ocenio neustavnim do Zakona o praznicima Srpske i naložio Narodnoj skupštini RS da izmeni sporne odredbe.

– Tokom 2015. godine premijer Aleksandar Vučić je ukazivao na ulogu Srbije, koja kao potpisnica Dejtonskog sporazuma poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Verujemo da Vučić shvata osetljivu prirodu ovog događaja nakon odluke Ustavnog suda BiH – saopšteno je iz ambasade SAD u BiH.

Dodik je prozvao američku ambasadorku da se neprincipijelno ponaša i naglasio da odluka o neustavnosti 9. januara nikada neće biti sprovedena.

– Mogu samo da poručim da su besmislena saopštenja američke ambasade kada slavimo naš dan. Mi poštujemo njihove praznike, mogli bi i oni naše – istakao je Dodik i rekao da ga ne zanima odluka Ustavnog suda BiH. – Neka to zna i Kormakova i svi koji su je naveli da nas povredi time što je napisala, odnosno da je dolazak premijera Vučića u Banjaluku za 9. januar kršenje „Dejtona“ – rekao je Dodik.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: