Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Bosna vrvi od špijuna

Datum objave: sreda, 7 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Koliko stranih obaveštajaca prikuplja tajne informacije na tlu BiH. Najviše iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Irana, ali i iz Turske

Hapšenje hrvatskog špijuna u Beogradu Čeda Čolovića otvorilo je priču o špijunima u regionu. Prema informacijama izvora “Novosti” iz bezbednosnih krugova u BiH, na području Bosne i Hercegovine obitava više od 2.000 aktivnih stranih špijuna.

Oko 1.000 špijuna radi za tzv. arapske službe. Tu prednjače špijuni iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Katara, Irana… Jedna od jačih špijunskih službi u BiH je i turska, ali i ona iz Pakistana. Naši izvori kažu da u BiH špijunira ko koga stigne i da je tako još od poslednjeg rata, kad su i formirane špijunske mreže na tlu BiH.

Zajedničko za arapske službe je, kažu naši sagovornici, da sedišta imaju po Federaciji BiH, pre svega u Sarajevu, ali su smešteni i u Tuzli, Zenici i Bihaću, dok Republiku Srpsku zaobilaze, ali sakupljaju i šire razne dezinformacije protiv RS u međunarodnim krugovima, sve kako bi uzdrmali Srpsku.

– Obaveštajci iz arapskih službi rade na razbijanju dejtonske BiH i stvaranju islamske unitarne BiH. Oni imaju jake veze, pre svega u Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji BiH – kažu sagovornici “Novosti”.

Pored arapskih službi, jake špijunske mreže u BiH imaju i članice NATO saveza. Prednjače američki, britanski, nemački i francuski obaveštajci. Za njih je zanimljivo da rade “po zakonu”, jer im je izgovor za špijuniranje zaštita Dejtonskog sporazuma.

Kad se govori o regionu, u BiH najjaču špijunsku mrežu imaju Hrvati, i ona broji oko 500 špijuna.

DOUŠNICI

Špijuni iz SAD, Nemačke, Britanije, Francuske i drugih zemalja Evrope najčešće rade preko svojih ambasada u BiH, ali i raznih nevladinih organizacija koje finansiraju. Oni imaju svoje domaće doušnike po institucijama u BiH. Informacije se skupljaju iz bezbednosnih institucija, ali i iz raznih ministarstava i drugih zanimljivih institucija za strance – kažu izvori.

– Hrvati su odlično povezani i sa Amerikancima i Nemcima i za njih prikupljaju mnoge informacije iz BiH. Jako uporište Hrvati imaju i u HDZ BiH, koji je odličan paravan za špijuniranje – kažu naši izvori.

Predrag Ćeranić, ekspert za bezbednost, kaže za “Novosti” da je BiH omiljena zemlja obaveštajnih službi, jer one zbog lošeg bezbednosnog sistema same BiH nesmetano rade na ovom području.

– Najjače tajne službe sveta koje imaju ljude u Bosni i Hercegovini rade kao javne službe, jer BiH nema jasan sistem kontrole obaveštajaca. Mi smo u BiH imali samo jedan slučaj proterivanja dvojice špijuna, odnosno iranskih diplomata, i to je sve. To samo govori da se špijuni ili obaveštajni operativci osećaju komotno u BiH – ističe Ćeranić.

Dževad Galijašević, ekspert za bezbednost i borbu protiv terorizma, kaže za “Novosti” da su špijuni okupirali BiH još u ratu i nastavili svoj rad posle završetka ratnih dejstava.

– Prema informacijama iz stranih obaveštajnih službi, čitav sistem bezbednosti BiH prepun je stranih obaveštajaca i to je najveći problem. BiH ne može da kontroliše strane obaveštajce, jer oni kontrolišu BiH i znaju sve šta se dešava u našoj zemlji, mnogo pre njenih bezbednosnih službi – ističe Galijašević.

Špijuni

ARAPSKI BEZBEDNjACI NAJOPASNIJI

GALIJAŠEVIĆ kaže da su posebno opasni članovi arapskih ali i turskih službi, jer su to osobe koje rade za radikalne grupe i koje iz BiH špijuniraju i NATO savez i celi region.

– Arpski bezbednjaci se nesmetano kreću po BiH. Putuju iz BiH gde hoće i dolaze u BiH kad god hoće. Oni nisu na radaru bezbednjaka BiH – ističe Galijašević i dodaje da zapadni obaveštajci gube bitku sa arapskim službama u BiH, kojih je sve više.

Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Novi detalji hapšenja: Špijun ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, određen mu je pritvor
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top