Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Borislav Komad: Genocidom na ćirilicu

Datum objave: ponedeljak, 22 avgusta, 2016
Veličina slova: A- A+

Tačno posle 75 godina i neki mesec, sadašnji šef hrvatske policije Vlaho Orepić izjavljuje da “više neće biti zakonskih osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru” To je zloslutna najava onog što je NDH proklamovao

Borislav Komad
Borislav Komad

Bilo je potrebno samo dve nedelje i jedan dan da od “osnutka” zločinačke tvorevine nazvane Nezavisna Država Hrvatska (10. aprila 1941. godine), uz zdušnu pomoć tadašnje fašističke Italije i tadašnje nacističke Nemačke, Zagreb zvanično, kroz osnovne zakone, zabrani ćirilicu, što je bio samo uvod u kasnije genocide prema svima koji i misle na ćirilici!

Uz zakonsku odredbu o zabrani ovog pravoslavnog pisma, donesenu 25. aprila 1941, s potpisom dr Milovana Žanića, “predsjednika zakonodavnog povjereništva pri Poglavniku”, kaže se i da ova odredba stupa na snagu danom proglašenja u “Narodnim novinama”, a “provođenje se povjerava Ministarstvu unutrašnjih poslova”.

Tog zlokobnog dana, 25. aprila prve ratne godine, ukidanjem maternjeg jezika jednom narodu započeo je neslućeni genocid prema pravoslavcima u “njihovoj lijepoj”.

Nadalje, u odredbi, odnosno zakonu, piše i sledeće: “Naređujem da se na cijelom području NDH odmah obustavi svaka upotreba ćirilice u javnom i privatnom životu. Svako štampanje ma kakvih knjiga ćirilicom je zabranjeno. Svi javni napisi ćirilicom imaju se neodvlačno (neopozivo), a najkasnije u roku od tri dana skinuti”, naredio je tadašnji ministar unutrašnjih poslova i bogoštovlja (vere) a potonji ustaški zlikovac Andrija Artuković.

Pravi pakao, međutim, počinje dolaskom u Zagreb poglavnika Ante Pavelića, samo šest dana posle proglašenja NDH (16. aprila 1941). Uz blagoslov fašističkog dučea Benita Musolinija i nacističkog firera Adolfa Hitlera, ovaj njihov potrčko i pokornik, koji se samoproglasio poglavnikom, 3. maja lično potpisuje novu odredbu “o prelazu s jedne vjere na drugu”, čime je otvoren put za nasilno prekrštavanje pravoslavnih Srba u katoličanstvo uz naglasak o “rasnoj pripadnosti i zaštiti narodne i arijevske (kakvog li poltronstva prema vođi Trećeg rajha Adolfu Hitleru), krvi i časti hrvatskog naroda”!

Tačno posle 75 godina i neki mesec, sadašnji šef hrvatske policije Vlaho Orepić izjavljuje, naravno, uz podršku nadređenih, da “više neće biti zakonskih osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u Vukovaru”, jer, navodno, postoje podaci o lažnim prebivalištima Srba u tom gradu!

To je, u stvari, više nego providan probni balon pušten u Vukovaru i zloslutna najava onog što je NDH proklamovao i ozvaničio aprila i maja 1941. godine, odnosno šta bi trebalo očekivati u godinama koje slede i koje se već i te kako osećaju.

Osnovni cilj je, naravno, da se u Hrvatskoj protera ćirilica, baš kao i četvrt miliona Srba uz zverska ubistva dve i po hiljade ljudi, žena i dece, da se ustoliči nekadašnja politika Musolinija, Hitlera, Pavelića, ali i sadašnjih njihovih odanih sledbenika kako bi buduća, ali i sadašnja nasilja prema nehrvatima u “lijepoj” bila registrovana kao zakon nalik onom od pre 75 godina!

Autor: Borislav Komad, novinar

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Ukidanje ćirilice u Vukovaru: Tiha „Oluja“ u Slavoniji …

Stefanović: Srbima se uskraćuje pravo na jezik i pismo …

Hrvati jedva čekaju da izbrišu Srbe sa spiska građana …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top