Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

Борци огорчени: Суд БиХ утврдио злочин, а ослободио злочинце

Датум објаве: четвртак, 9 марта, 2017
Величина слова: A- A+

Борачка организација из Рогатице изражава своју запањеност пресудом Суда БиХ којом су Мухамед Шишић, Тарик Шишић, Азиз Шуша и Емир Драковац ослобођени за злочине почињене над српским цивилима у мјесту Кукавице код Рогатице

Здање Суда БиХ у Сарајеву (Фото: www.sudbih.gov.ba)
Здање Суда БиХ у Сарајеву
(Фото: www.sudbih.gov.ba)

Њихово саопштење преносимо у цјелости:

Да, ослобођени су за ПОЧИЊЕНИ ЗЛОЧИН јер и Суд је уврдио да, неспорно, они ЈЕСУ починили злочин на цивилима! Али их је истовремено и ослободио јер “нису знали да је ријеч о цивилима“!

Ослобођен је за злочин у Кукавицама Емир Драковац, упркос чињеници да се ради о једном од највећих муслиманских злочинаца над Србима на подручју Рогатице, у шта сте се Суд и сам могао увјерити током суђења за Вратсалиће, гдје је Драковац овдашњем Србину одсјекао главу сјекиром, а онда му одсјекао и полни орган и ставио у уста одсјечене главе; ослобођен је Мухамед Шишиш који је командовао диверзантском јединицом и наредио да се направи засједа и побију српски цивили у Кукавицама!?

“Вијеће је утврдило да су оптужени били присутни на лицу мјеста и учествовали у нападу на конвој у Кукавицама, али остаје сумња у погледу циља који су нападали, то јест у погледу увјерења да су оптужени знали да је ријеч о цивилима“, изрекао је предсједавајући судског Вијећа Даворин Јукић пресуду у којој је речено да оптужени ЈЕСУ побили цивиле. Пошто је утврђено да их ЈЕСУ побили, они су – ослобођени!?

У име свих припадника ВРС са подручја општине Рогатица у јавност износимо наш став да смо запањени и огорчени овом пресудом, те да је сматрамо срамним примјером пристрасности Суда БиХ, који је још једном потврдио да није правосудна него политичка институција, и да дјелује у правцу да се за несретни сукоб у региону 1992-1995. окриве искључиво Срби, а сви други да се ослободе. Нама се пресуђује да смо “ратни злочинци“ чак и за тјелесене повреде нанесе у рату припадницима друге стране, а диверзанти такозване Армије БиХ ослобађају се чак и онда кад Суд утврди да ЈЕСУ побили цивиле!?

Подсјећамо јавност да су злочинци, које је Суд БиХ ослободио кривице, побили српске цивиле 27. августа 1992. године, у конвоју од око 1.500 цивила који су бјежали од Горажда према Рогатици. Као припадници диверзантског вода под командом (ослобођеног) Мухамеда Шишића побили су најмање 25 цивила, међу којима бебу Милана Ђуровића од свега 3 мјесеца, старца Саву Пљеваљчића рођеног 1912. године, старицу Танкосава Гавриловић рођену 1914. године… ранили још 80 цивила, затим опљачкали њихову имовину, остављајући по цести масакриране лешеве које су касније развлачиле дивље животиње. Ове језиве сцене масакрираних српских цивила снимили су припадници УН-а, а босанки режисер Данис Тановић подвалио их је свјетској јавности, у “Оскаром“ награђеном филму “Ничија земља“, као кадрове муслимана које су побили Срби.

Овом срамном пресудом Суда БиХ гораждански цивили убијени су по трећи пут: Први пут побили су их диврзанти под комадом Мухамеда Шишића, а убијали су их Тарик Шишић, Азиз Шуша, Емир Драковац, и остали који никад нису приведени лицу правде. Други пут убио их је режисер Данис Тановић када замијенио жртве за злочине и сцене страдања српских цивила подвалио свијету као масакр над муслиманима. Сада их је, по трећи пут, убио Суд БиХ, кад је утврдио да су диверзанти Мухамед Шишић, Тарик Шишић, Азиз Шуша и Емир Драковац ПОБИЛИ СРПСКЕ ЦИВИЛЕ, АЛИ ДА НИСУ КРИВИ !

Јер према пресуди за судско Вијеће је “неспорно да су сви оптужени били припадници Диверзантског вода Кукавичке чете“, неспорно је и то “ да су оптужени били присутни на мјесту догађаја и учествовали у нападу на конвој у Кукавицама“, Али Суд БиХ их ослобађа јер “конвој са цивилима који се кретао из правца Горажда није био обиљежен нити најављен и оптужени су били у заблуди да је ријеч о непријатељској војсци.“

Овом пресрамном пресудом српски цивили, који су из Горажда и околних села бјежали у цивилним у аутобусима и аутомобилима од припадника такозване Армије БиХ јер су изводили офанзиву на њих и убијали их и масакрирани, дефинисани су као “легитимна војна мета“ јер нису на својим цивилним возилима написали да су цивили, нити су онима који су их убијали најавили да ће бјежати од њих. На друго страни муслиманским диверзантима дато је право да убијају српске цивиле у цивилним аутобусима и аутомобилима кад на њима не пише да су у возилима цивили и кад цивили не најаве да ће покушати да побјегну од оних који их убијају.

Зашто, питамо Суд БиХ, у току суђења није дат одговор на суштинска питања: Зашто је 1.500 српских цивила, у један мах, бјежало из Горажда под контролом такозване Армије БиХ? Од врућег бурека и ћевапа, или од каме и јаме? И зашто су муслиманске јединице, па чак и диверзанти, постављали засједе тим цивилним конвојима, као што је био овај у Кукавицама?

Суд БиХ, посебно поступајуће судско Вијеће којим је предсједавао Даворин Јукић, јавно питамо да ли сматрају да је овом њиховом пресудом постигнут принцип правде и правичности судског одлучивања у БиХ, и да ли су чланови породица и родбина погинулих цивила, након 25 година чекања, ниховом пресудом коначно дочекали правду или неправду?

Због свега овога од Тужилаштва БиХ ЗАХТИЈЕВАМО да у што краћем року поднесе жалбу на пресуду Апелационом одјељењу Суда БиХ и тражи да кривци за кукавички масакр над цивилима у Кукавицама буду адекватно кажњени.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

Ознаке: Суд БиХ, злочин, Кукавице

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top