Podršku „obnovi CPC“ vlastima u Crnoj Gori dalo udruženje boraca NOR. Postali su „čelična pesnica“ Mila Đukanovića. Stavovi vaseljenskog patrijarha ništavni su im naspram komitetskih

Pripadnici SUBNOR-a Crne Gore na Sutjesci / Foto SUBNOR Crna Gora
Pripadnici SUBNOR-a Crne Gore na Sutjesci / Foto SUBNOR Crna Gora

ČLANOVI Udruženja boraca NOR-a zatražili su od Vlade Crne Gore da se zakonom uredi pitanje slobode veroispovesti ili uverenja i pravni položaj verskih zajednica, energično zahtevajući od državnih organa da istraju u rešavanju svih pitanja, od slobode veroispovesti do vlasništva nad verskim objektima, i pre svega na obnovi autokefalnosti „Crnogorske crkve“ bez obzira na drugačija kanonska mišljenja.
– Ništa ne tražimo što nam ne pripada, već da ono što su gradili naši preci bude naše, da se uklone nelegalno podignuti verski objekti, da se zaustavi dalja izgradnja i novokomponovano skrnavljenje svetinja. I ranije se obećavalo, pa stalo. Sada se po svaku cenu mora istrajati, jer, ovo je jedno od najvažnijih državotvornih pitanja – poručuju iz ove organizacije.

Da nije prvi put da se iz ove „kuhinje“ šalju poruke koje su uperene protiv srpskog naroda u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve, tvrdi Marko Kovačević iz Nove srpske demokratije.

– U svojoj izjavi SUBNOR kao da traži da im država vrati građevinski materijal koji su naši preci ugradili u crkve. Pominju i kako se mora zaustaviti „novokomponovano skrnavljenje crkava“. Verovatno im je njihovo „starokomponovano“ skrnavljenje sa ubijanjem sveštenika, sahranjivanjem Boga i spraćanjem stoke u hramove bliže srcu pa bi da i nova rešenja budu slična tome.

ŽRTVE SVEŠTENICI

Od dvesta sveštenika u Crnoj Gori, tokom Drugog svetskog rata i posle njega, pobijeno je njih 182, i to najčešće na najsvirepije načine, pošto su ih prethodno zverski mučili. Portal „Sedmica“ objavio je ekskluzivne fotografije snimljene prilikom vađenja žrtava iz jama. Mitropolit Joanikije (Lipovac) ubijen je pri kraju rata u jednom potoku kod Aranđelovca. Jedan od prvih crnogorskih sveštenika kojeg će ubiti komunisti je arhimandrit Nikodim Janjušević, nastojatelj manastira Sveti Luka u Župi nikšićkoj. Ubice se nisu zadovoljile krvavim pirom nego su opljačkale mnoge manastirske dragocenosti, kao i lične stvari ubijenog arhimandrita. Odneli su i 16 njegovih odlikovanja…

SUBNOR je tužna priča o zarobljenicima partijske misli, smatra Kovačević:

– Kako kažu: „Zbog partije su se odrekli Boga, zbog partije su ubijali sveštenike, zbog partije su držali stoku u crkvama, ako treba zbog partije će početi i na liturgiju da idu!“ Njima su stavovi vaseljenskog patrijarha ništavni naspram komitetskih smernica. Uteha je ipak što je Crkva večna a partija nije, pa će sa njom i oni nestati.

Ogorčenje ne kriju ni u Udruženju boraca ratova 1990. Crne Gore.

– Kada su postali „čelična pesnica“ Mila Đukanovića, Duška Markovića i NATO, oni huškaju na nasilje protiv naše crkve. Iako se javno deklarišu kao ateisti, stalo im je da ispunjavaju partijske ciljeve i podstiču na versku i nacionalnu netrpeljivost – kaže za „Novosti“ Radan Nikolić, predsednik Udruženja boraca ratova 1990. Crne Gore.

On podseća da članovi Udruženja boraca NOR-a nikada nisu osetili miris baruta, niti su učestvovali u Drugom svetskom ratu, a rođeni su ili poslednjih ratnih godina ili nakon rata.

– Zbog toga što služe režimu debelo su nagrađeni iz državnog budžeta i podrškom nekakvoj sektaškoj tvorevini pokušavaju da ih ohrabre. Zatražićemo od nadležnih da im se zabrani rad – poručuje Nikolić.

Autor: V. KADIĆ