fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Borci CG: Rasvetliti sve zločine

Borci ratova devedesetih traže pomoć vrhovnog tužioca kako bi država konačno krenula u rasvetljavanje zločina nad crnogorskim državljanima na ratištima bivše SFRJ. Nikolić: Istražiti stradanja crnogorskih vojnika

reg-borci_620x0PODGORICA – Crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. zatražiće pomoć od Ivice Stankovića, vrhovnog državnog tužioca, kako bi država konačno krenula u rasvetljavanje zločina nad crnogorskim državljanima na ratištima bivše SFRJ. Ovu informaciju „Novostima“ je potvrdio prof. Radan Nikolić, predsednik Udruženja.

– Pismo će biti upućeno u aprilu, jer su naši saborci u tom mesecu pali u ruke paravojnih i kriminalnih grupa u Bosni i Hrvatskoj, da bi potom doživeli najstrašnija mučenja u zatvoru „Lora“ kod Splita, Tomislavgradu i drugim stratištima – navodi Nikolić i naglašava: – Nadamo se da će Crna Gora napokon pokazati interesovanje da pokrene istrage o ratnim zločinima devedesetih godina nad svojim građanima.
Pre jedne decenije potpisan je jednostrani hrvatsko-crnogorski sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, kao i zločina protiv čovečnosti i genocida. Parafe su stavili tadadašnji hrvatski i crnogorski državni tužioci, Mladen Bajić i Vesna Medenica. Tačkom 1 sporazuma propisano je da se njegove odredbe primenjuju isključivo u predmetima krivičnih dela ratnih zločina, koji su počinjeni na području Hrvatske i prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore. O gonjenju hrvatskih državljana, zbog ratnih zločina nad crnogorskim državljanima u sporazumu nema ni slova!

– Od Ivice Stankovića očekujemo da stavi van snage ili izmeni sporni sporazum i da zatraži od državnih tužilaštava Hrvatske i BiH objašnjenje zašto nije pokrenuta istraga zločina nad našim saborcima iz nikšićko-šavničke grupe – poručuje Nikolić.

OPSTRUKCIJE

– Mi ćemo zajedno sa NVO iz Hrvatske i BiH sačiniti informaciju o opstrukciji istraživanja zločina u „Lori“ i ceo materijal dostaviti hrvatskom i crnogorskom parlamentu, zaštitnicima ljudskih prava, kao i na nekoliko relevantnih evropskih adresa – istakao je predsednik Udruženja boraca.

Večernje NOVOSTI

Vezane vijesti:

Istražiti ubistva crnogorskih rezervista u „Lori“

Zaboravili torturu u „Lori“

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: