Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Borci CG: Rasvetliti sve zločine

Datum objave: četvrtak, 31 marta, 2016
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Borci ratova devedesetih traže pomoć vrhovnog tužioca kako bi država konačno krenula u rasvetljavanje zločina nad crnogorskim državljanima na ratištima bivše SFRJ. Nikolić: Istražiti stradanja crnogorskih vojnika

reg-borci_620x0PODGORICA – Crnogorsko Udruženje boraca ratova od 1990. zatražiće pomoć od Ivice Stankovića, vrhovnog državnog tužioca, kako bi država konačno krenula u rasvetljavanje zločina nad crnogorskim državljanima na ratištima bivše SFRJ. Ovu informaciju “Novostima” je potvrdio prof. Radan Nikolić, predsednik Udruženja.

– Pismo će biti upućeno u aprilu, jer su naši saborci u tom mesecu pali u ruke paravojnih i kriminalnih grupa u Bosni i Hrvatskoj, da bi potom doživeli najstrašnija mučenja u zatvoru “Lora” kod Splita, Tomislavgradu i drugim stratištima – navodi Nikolić i naglašava: – Nadamo se da će Crna Gora napokon pokazati interesovanje da pokrene istrage o ratnim zločinima devedesetih godina nad svojim građanima.
Pre jedne decenije potpisan je jednostrani hrvatsko-crnogorski sporazum o saradnji i gonjenju počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, kao i zločina protiv čovečnosti i genocida. Parafe su stavili tadadašnji hrvatski i crnogorski državni tužioci, Mladen Bajić i Vesna Medenica. Tačkom 1 sporazuma propisano je da se njegove odredbe primenjuju isključivo u predmetima krivičnih dela ratnih zločina, koji su počinjeni na području Hrvatske i prema njenim državljanima, a čiji počinioci imaju prebivalište ili državljanstvo Crne Gore. O gonjenju hrvatskih državljana, zbog ratnih zločina nad crnogorskim državljanima u sporazumu nema ni slova!

– Od Ivice Stankovića očekujemo da stavi van snage ili izmeni sporni sporazum i da zatraži od državnih tužilaštava Hrvatske i BiH objašnjenje zašto nije pokrenuta istraga zločina nad našim saborcima iz nikšićko-šavničke grupe – poručuje Nikolić.

OPSTRUKCIJE

– Mi ćemo zajedno sa NVO iz Hrvatske i BiH sačiniti informaciju o opstrukciji istraživanja zločina u “Lori” i ceo materijal dostaviti hrvatskom i crnogorskom parlamentu, zaštitnicima ljudskih prava, kao i na nekoliko relevantnih evropskih adresa – istakao je predsednik Udruženja boraca.

Večernje NOVOSTI

Vezane vijesti:

Istražiti ubistva crnogorskih rezervista u „Lori“

Zaboravili torturu u „Lori“

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top