Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bombe sa Zapada po receptu iz Račka

Pripremanje javnosti za napad na Siriju vršeno na poznat i dobro razrađen načinkao uoči bombardovanja SRJ. Na Srbiji isprobane metode kojima je sada udareno na Siriju – medijska hipnoza, histerija i lažikao uvertira u oružani napad

Naučnoistraživački centar u okolini Damaska sravnjen je sa zemljom u noći između petka i subote / Foto Tanjug / AP
Naučnoistraživački centar u okolini Damaska sravnjen je sa zemljom u noći između petka i subote / Foto Tanjug / AP

Mehanizam koji se koristio za pripremu svetske javnosti za napad na Siriju dobro je poznat. Sumnje na upotrebu nedozvoljenog oružja, brzopleto insistiranje na intervenciji bez detaljne istrage, pa čak i gorljivo zalaganje nekadašnjeg premijera Velike Britanije Tonija Blera, čak i suviše upadljivo prizivaju u sećanje nesrećnu interveniciju u Iraku 2003. godine.

SAD i Velika Britanija tada su upregle glomaznu medijsku mašineriju kako bi nadomestile nedostatak jasnih dokaza da Sadam Husein poseduje oružje masovnog uništenja i obezbedili podršku za invaziju. Vrlo brzo posle njihovog ulaska u tada već razoreni Irak, postalo je jasno da je povod za napad bio – obmana. Oružja masovnog uništenja nije bilo, a kasnije se pokazalo i da su izveštaji službi o njegovom postojanju bili lažirani.

Novinar i dobar poznavalac međunarodnih prilika Ljiljana Smajlović smatra da je paralela između situacije u Siriji sa onom iz Iraka očigledna, ali i da je ovo dobra prilika da se uverimo da nema samo naša javnost kratko pamćenje:

– Američka i britanska javnost su opet pokazale spremnost da svojim vlastima dozvole da krenu u agresivne akcije bez prethodne istrage, a kamoli da ponude dokaze o tome ko je počinio kakve zločine. U strahu su veliko oči i sve nacije se slično ponašaju kada misle da su im interesi ugroženi, i kada misle da mogu da intervenišu u važnom sukobu bez velikog rizika po sopstvenu bezbednost. Lažne vesti se koriste u svakom sukobu, propaganda je sve važnija u ratu.

Smajlovićeva kaže da su se slične stvari događale i ovde i da je, u našem slučaju Račak, „odigrao ulogu sirijskog hemijskog oružja kao izgovora za napad na Asadovu državu“.

Sličnosti sa „slučajem Račak“, koji je bio jedan od ključnih neposrednih povoda za NATO bombardovanje Srbije, navodi i analitičar Dragomir Anđelković. On se seća i slučaja navodnog trovanja albanske dece na Kosovu 1990. godine, koji se ovih dana takođe pominje. Tada je stotine dece albanske nacionalnosti zatražilo pomoć zbog simptoma trovanja, a kosovski Albanci optužili su Srbiju da ih je otrovala bojnim otrovom sarinom, koji je navodno podmetnut u vodu ili u hranu.

Izveštaj Vilijama Vokera o navodnom ubistvu civila u Račku, bio je jedan od glavnih povoda za NATO agresiju na našu zemlju / Foto Arhiva "Borbe"
Izveštaj Vilijama Vokera o navodnom ubistvu civila u Račku, bio je jedan od glavnih povoda za NATO agresiju na našu zemlju / Foto Arhiva „Borbe“

Uprkos traljavoj i neodgovarajućoj reakciji države, analize u Beogradu i Zagrebu pokazale su da nije bilo trovanja, već da se najverovatnije radilo o slučaju masovne histerije. Reč je o psihološkom fenomenu kada velika grupa ispoljava iste simptome izazvane histerijom zbog uverenosti da pate od određene bolesti ili, u ovom slučaju, trovanja. Sumnja se da su u učionice tada, između ostalog, namerno podmetnute neškodljive supstance koje su deci ličile na otrov, kako bi se namerno izazvala histerija, iako postoje različite tvrdnje o tome ko je to i zašto uradio. Bilo je to vreme ogromnih napetosti na Kosovu, začetaka segregacije, represije i straha kod pripadnika oba naroda.

Anđelković ističe da su često „dokazane laži korišćene kao opravdanje za ulazak u rat“:

PRETI NOVI TALAS IZBEGLICA
Ruske vlasti ističu da je napad hemijskim oružjem u Siriji namešten. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tvrdi da ta zemlja ima „neoborive dokaze da je u pitanju režiranje uz pomoć specijalnih službi država koje su trenutno na prvoj liniji u antiruskoj kampanji“. On je upozorio i da će vojna intervencija u Siriji izazvati novi talas izbeglica prema Evropi, kao i da bi se tome radovali samo „oni koji su zaštićeni okeanom“.

– Recept je uvek sličan. Iznose se užasne, a neproverene priče, na koje je nemoguće ne reagovati, poput onih o trovanju dece bojnim otrovom. Međutim, kada se sve završi ispostavi se da to nije bila istina. To smo imali i ovde.

Prema Anđelkovićevim rečima, „evroatlantski centri moći zaveli su neku vrstu medijske hipnoze“:

– U moderno vreme, otkako je Berlinski zid počeo da se ljulja, može se reći da su ti metodi u velikoj meri isprobavani na ovim prostorima. Ovde je uvežbavano mnogo toga što sada sprovode – zaključuje Anđelković.

FRANCUZI IZ VODE I VAZDUHA

Francuski ministar spoljnih poslova Iv le Drijan je vazdušne napade SAD, Velike Britanije i Francuske ocenio kao legitimne i proporcionalne, istakavši da su „u skladu sa članom 7 Povelje UN koja omogućuje pribegavanje sili u slučaju pretnji miru“.

Iako su ovde dosta jedinstveni u podršci vlasti jer su vrlo osetljivi na bilo kakav pomen hemijskog oružja, mnogobrojni su analitičari koji istovremeno smatraju da se ovim činom ušlo u novu fazu rata u Siriji, u kojoj su svake dalje prognoze nezahvalne. U Francuskoj s pažnjom prenose stav Moskve da ovi napadi neće biti bez posledica.

Francusko ministarstvo vojske saopštilo je da su francuske snage ispalile ukupno 12 projektila, i to devet iz aviona tipa „rafal“ i tri sa fregate stacionirane u Mediteranu. U celoj operaciji su bili angažovani desetak aviona, među kojima i „miraži 2000“, više fregata i dva „avaksa“. G. Č.

Autor: Vuk Mijatović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Emir Kusturica: Ako ne odgovore na američki napad na Siriju, Rusi će morati da prihvate bombe u Rusiji

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: