Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

“Бојовнику” пензија из Српске

Датум објаве: понедељак, 27 јуна, 2016
Величина слова: A- A+

Потврђен још један случај прегласавања представника српског народа у Уставном суду БиХ. Ахмету Бербићу новац из буџета РС, иако је четири године био у ХВО

Thinkstock
Thinkstock

Да обични и неупућени грађани Републике Српске тешко могу и да наслуте какве их све штете могу погодити због готово устаљеног прегласавања српских представника у Уставном суду БиХ, понајбоље сведочи и случај некадашњег бојовника Хрватског вијећа одбране Ахмета Бербића из Дервенте.

Нови парадокс у прегласавању судија из реда српског народа, у овом случају судије Миодрага Симовића, не огледа се само у чињеници да је Уставни суд БиХ оповргао односно под ноге бацио виђење и одлуке ПИО РС и Окружног суда Добој, већ што је наложио да се Бербићу из буџета РС исплаћује – пензија?!

Да иронија буде већа, тај исти Бербић се против Републике Српске борио готово пуне четири године! Био је у редовима Хрватског већа одбране од 4. априла 1992. до 23. децембра 1995. Другим речима, као такозвани “борац прве категорије”, стекао је пуни ратни стаж. Управо то скривање истине било је, сходно пракси и важећем споразуму, разлог Пензионом фонду РС и добојском Окружном суду да ван снаге ставе право Бербићу на старосну пензију из 2004, од 152 КМ месечно.

У свом издвојеном мишљењу супротном одлуци, прегласани судија Миодраг Симовић, дао је за апсолутно право Фонду ПИО РС и Окружном суду Добој.

– Апелант (Ахмет Бербић) је прикрио чињеницу учешћа у ХВО, која је од утицаја за решавање питања надлежности између Фонда ПИО РС и Федералног завода за пензијско и инвалидско осигурање (МИО/ПИО). Важећом одредбом споразума прописано је да осигураник који после 30. априла 1992. није био осигуран ни код једног носиоца осигурања, али има посебног стажа, захтев подноси носиоцу осигурања који је признао посебан стаж, а што је случај код апеланта. Тако да он своја права треба да остварује код Федералног завода МИО/ПИО. Апелантово право на остваривање старосне пензије представља грађанско право, па је Уставни суд пре одлуке о евентуалној повреди права на имовину, морао да испита да ли је тај поступак био правичан, не само да решава питање пензије као имовине. Сматрам да су и апелантови наводи о кршењу права на имовину неосновани – стоји, између осталог, у издвојеном мишљењу судије Миодрага Симовића.

ЗАКИНУТИ

Суморна је чињеница да већ годинама, поготово у Федерацији БиХ, хиљаде Срба не могу да остваре пензије у ФБиХ које су и пре рата зарадили. Чак ни они који је преко нишана нису ни погледали.

Иначе, поступак је по службеној дужности покренут априла 2011. године на основу нових чињеница због Бербићевог учешћа у ХВО. Добојски Окружни суд је утврдио да је ПИО РС “правилно утврдио престанак права на старосну пензију од 1. маја 2011. године”. Бербић је тако упућен на пензиони фонд ФБиХ, с обзиром да му је он “признао посебан стаж”.

Уставни суд БиХ, међутим, недавно је усвојио апелацију Ахмета Бербића, образложивши да је уз људска права и основне слободе нарушено и његово “право на имовину”. Предмет се враћа Окружном суду Добој, који је дужан да у хитном поступку донесе нову одлуку, стоји у одлуци Врховног суда БиХ, коју је потписао председник Мирсад Ћеман.

Тај исти Уставни суд БиХ је у мају 2013. одбио жалбу клуба заступника српског народа у парламенту БиХ за утврђивање уставности закона о пензијском и инвалидском осигурању федерације БиХ. Прецизније, одбачен је захтев да пензије буду исплаћиване у делу земље где су зарађиване. По тој одлуци, конкретно, ни Ахмет Бербић не би могао да стекне пензију зарађену у Дервенти, тачније РС. Поготово што му је последњи “послодавац и осигураник” био ХВО.

ПРЕСУДИЛИ 6. АПРИЛА

ОДЛУКУ Уставног суда БиХ у корист Бербића из Дервенте у пленарном сазиву 6. априла, а која је недавно објављена у “Службеном гласнику” РС, донели су Мирсад Ћеман, председник, потпредседници Мато Тадић, Златко М. Кнежевић и Маргарита Цаца Николовска, и судије Тудор Панитру, Валерија Галић, Миодраг Симовић, Констанса Грев и Сеада Палаврић.

– Бошњаци, Хрвати и, наравно, судије странци, практично су отворено стали на страну некадашњег бојовника, ХВО и ФБиХ, а на штету РС – каже саговорник “Новости” упућен у овај и низ других случајева прегласавања судија из реда српског народа у Уставном суду БиХ.

Аутор: Нинко ЂУРИЋ

Извор: НОВОСТИ

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top