fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bojazan u Hrvatskoj za sudbinu Stepinca

U Zagrebu uvereni da proglašenje „ratnog kardinala“ za sveca zavisi od tajnih spisa. Nisu sigurni šta će se naći u vatikanskim arhivama

Alojzije Stepinac sa Antom Pavelićem
Alojzije Stepinac sa Antom Pavelićem

Među sveštenicima u Hrvatskoj, koji i dalje na neki način brane NDH i ustaški pokret, možda niko nije tako nepopularna osoba kao današnji papa. Smatraju da je upravo on krivac što Stepinac već nije proglašen svetim.

Na najavu da će Vatikan otvoriti arhive i da će biti dostupni mnogi do sada nepoznati dokumenti koji bi trebalo da otkriju šta je sve Stepinac radio prvih godina rata, sa Kaptola u ovom trenutku nema reakcija. Svi čekaju da vide o čemu je reč i da li arhive čuvaju zaista značajne dokumente koji bi mogli da odrede i dalju sudbinu procesa proglašenja Stepinca svetim.

Najčešće se ponavlja stav, koji je izneo i Juraj Batelja koji za crkvu vodi postupak za proglašenje Stepinca svetim, da kardinal nije podržavao NDH, već „pravo hrvatskog naroda na državu“.

Zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i sam se zalaže za otvaranje arhiva, ali Kaptol zasad ne želi da spekuliše šta će se otkriti 2. marta sledeće godine kada će Vatikan na inicijativu pape Franje dati na uvid arhivsku građu za razdoblje pontifikata Pija 12. Papa je rekao da se crkva ne boji istine, i da tek treba da se vidi šta se zbivalo na relaciji Rim – Zagreb.

Jedan od dobrih poznavalaca prilika u Vatikanu kaže, za „Novosti“, da je sve moguće:

– Otvaranje arhiva svakako bi moglo zakomplikovati odnos Vatikana prema Stepincu ako na videlo izađu dokumenti koji bi pokazali da je ćutao u prvim mesecima rata i time omogućio ustaškom režimu da počini teror prema Srbima i Jevrejima. U svakom slučaju, sudbina Stepinca zavisi od onoga šta kriju tajni vatikanski arhivi – navodi naš sagovornik sa Kaptola.

GRČEVITA ODBRANA

U Hrvatskoj se napada svako delo koje Stepinca prikazuje kao saradnika Pavelićevog režima, poput knjige Marka Aurelija Rivelija „Nadbiskup genocida“. Tvrdi se da je reč o propagandi iza koje stoji Srpska pravoslavna crkva, a da su sve knjige koje Stepinca povezuju sa ustašama „kontingent laži i kleveta“.

Autor: J.KERBLER

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: