fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Bojanić: Zna se gdje je mjesto zločincima

Foto: SRNA
Foto: SRNA

Slobodan Bojanić koji je ranjen na današnji dan prije 27 godina u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada se povlačila kolona pripadnika JNA, ocijenio je da ne postoji volja da taj zločin bude procesuiran, te izrazio žaljenje što ne može na mjestu stradanja prislužiti svijeće svojim drugovima Zdravku Tomoviću, Miodragu Đukiću i drugim nastradalima.

„Imam utisak da se niko ne trudi da se ovaj događaj spomene, da se neke stvari iznesu na vidjelo i da zločinci budu kažnjeni. Nisam nacionalista, nisam za rat, ja sam za pomirenje sa ljudima, a zločincima se zna gdje je mjesto“, rekao je Bojanić novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je izrazio žaljenje što porodicama stradalih u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu nije omogućeno da na tom mjestu odaju počast svojim najmilijim.

Bojanić kaže da je razočaran činjenicom da svake godine dolazi sve manji broj ljudi na obilježavanje stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

On je dodao da je o tragičnim događajima u Dobrovoljačkoj ulici dao izjavu krajem 2011. godine u Specijalnom sudu u Beogradu, kada je rekao sve ono čega se sjećao, napominjući da ga niko više nikada nije kontaktirao da da izjavu u vezi s ovim slučajem.

Sjećajući se stradanja u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, Bojanić je ispričao da su dobili naređenje da krenu, da su znali da idu u Lukavicu i pretpostavljali da je izlazak organizovan, da će proći bez problema.

„Bio sam u kombinovanom vojnom vozilu, pucnji su se čuli non-stop, mislili smo da je to okolo, međutim kada smo shvatili da je to blizu nas, bilo je kasno. Oni su nas opkolili za kratko vrijeme. Nismo mogli ništa da uradimo, uzeli su nam oružje, istjerali su nas iz auta, povaljali po betonu i pucali“, dodao je on.

Bojanić je napomenuo da nije postajala bilo kakva šansa za odbranu.

On je ispričao i da ga je prilikom ulaska u bolnicu na Koševu, jedna medicinska sestra ubola nožem.

U mjestu Miljevići u Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 27 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Ovaj događaj od 2017. godine obilježava se u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio u Sarajevu, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Željko Pantelić: U PAKLU SKENDERIJE – Priča o ratnom zločinu za koji niko nije odgovarao (VIDEO)

STRAVIČNA ISPOVIJEST VOJNIKA IZ DOBROVOLjAČKE: Valjali su nas po asfaltu, nož i puške pod grlo stavljali

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: