fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bojanić: BALKANSKA MEĐA, osvrt na film iz jednog drugog ugla…

Malo pre se vratih sa projekcije filma Balkanska međa… šta reći, film je neverovatno dobar, vrhunski, pun emocija i naboja, potresan film.

Hvala Rusima što su nam podarili ovakav film, da svet vidi sasvim drugačiju sliku naših tragičnih dana, i priču koju Srbi skoro da i ne znaju, kako je grupa ruskih specijalaca koji su iz Moskve dobili naređenje da pre NATO trupa zauzme aerodrom ,,Slatina” u Prištini i zadrži ga dok ne stigne pojačanje iz Bosne i Hrcegovine.

Film predstavlja pravo umetničko delo, vizuelno prebogat, prikazujući borbu dobra i zla.

Film traje 2č i 20 min, neverovatno drži pažnju, nema lufta i praznog hoda, akcija ne prestaje. Da je trajao i četiri sata ne bih mrdnuo.

Ne propustite ovaj film, satkan istinitom pričom, koji će vas ostaviti bez daha, sa suzama u očima i svakako uznemiriti. Skoro nisam pogledao film koji je toliki utisak ostavio na mene, koji traje i dok ovo pišem.

Ovaj film nam je bio preko potreban, mi sami ovako nešto ne bih mogli da stvorimo a da ga svet vidi, nadam se u rekordnom broju.

Odlično je što na dvadesetogodišnjicu NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru stiže film koji šalje snažnu miroljubivu poruku o prijateljstvu dva naroda i borbi protiv osvajača i agresora!

Koliko zvučalo čudno, svaka čast ruskoj braći koji su se potrudili da predstave svetu našu borbu i patnju… kada je mi nismo uspeli prikazati.

Pitam se gde su naši autori i reditelji, zašto ne snimimo film o borcima sa Košara i Paštrika, o stradanju i proterivanju Srba u zločinačkoj Oluji… mi nemamo film ni o najvećem stratištu Jasenovcu, za ovakve filmove mora da postoji budžet, oni bi bili neopisivo vredni da na taj način upoznamo publiku širom sveta.

Raznorazne filmske budalaštine vrede finanasijski dosta više… raznorazni imaginarijumi, farme, parovi, veliki brat, vrede mnogo više… jedna sezona bez ovih ,,dostignuća“, i eto jednog dobrog filma.

Mi kao da nismo svesni šta znači filmska industrija… setimo se kako su kauboji postali popularni u odnosu na Indijance ili kako su američki vojnici postali uzor širom sveta kao moćni i pravedni junaci i ratnici… a toliko zla su naneli ljudima širom planete. Setimo se i kako je Tito jačao svoj kult ulažući ogroman novac u filmsku industriju i tako blatio Četnike i jačao svoj lik i ,,delo“, a jasno znamo kakve su mu namere bile i čiji je kaplar bio, ali kroz te njegove filomove smo ga zavoleli. Filmskom industrijom se i kreirala svest, to je bar danas jasno. Zato su nam baš ovakvi filmovi sa ovom temom neophodni, baš u ovom periodu.

Sve ovo i ne čudi mnogo kada do skoro nismo imali (sem filma Marš na Drinu) ni jedan film o junačkim borbama srpskog naroda i patnji u Velikom ratu? Mislim da je većini danas jasno… nismo imali zbog austrougarskog kaplara Tita, koji je ubijao Srbe na Ceru i Kolubari… i to nastavio posle Drugog svesog rata u bratstvu i jedinstvu… Hvala Bogu da smo se malo pokrenuli, pa smo počeli da snimamo kvalitetne filmove, a za svaku pohvalu je film Kralj Petar, konačno da imamo jedno vrhunsko delo, moram da spomenem i film GDE CVETA LIMUN ŽUT (dokumentarac), SRBIJA U VELIKOM RATU (dokumentarac iz 2014.), HEROJ 1914. (2014), ONO MALO ČASTI, film o srpskoj heroini Milunki Savić (2016) i ZASPANKA ZA VOJNIKE (2018).

A baš sada su nam potrebni filmovi koji opisuju devedesete… i to u stilu Balkanske međe. Nadam se da nar Rusi neće stati. Svaka čast i Milošu Bikoviću, nadam se da će imati ideje i predloge sa sličnim temama za rusku kinematografiju.

Mnogi će reći da je Balkanska međa antiamerički film, da je snimljen po uzoru na američki (holivudski) Rambo stil, ali tu nema ni trunke od istine… ipak, ovo je istinita priča urađena mnogo bolje od američkih akcionih lažnih igrarija.

Posle ovih događaja koji su opisani u filmu, rađala se nova Rusija… danas stabilna, moćna i snažna!

Pogledajte film, nećete gubiti vreme.

Autor: ĐORĐE BOJANIĆ

Izvor: SRPSKA ISTORIJA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: