Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Bogosluženje i osvećenje obnovljenog spomenika u Gubinu

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Gubinu

Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Gubinu

Po već ustaljenoj tradiciji, 31. jula, u okviru Ilindanskih okupljanja u livanjskom polju, narod Gubinske parohije se i ove godine okupio na bogosluženju u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Gubinu. I pored kišovitog vremena, na Svetoj Liturgiji se okupilo 30-ak vernika.

U okviru sećanja na livanjske mučenike, postradale od ustaša tokom 1941. godine, nadležni paroh o. Željko Đurica i o. Srđan Belenzada, paroh veselinjski, služili su parastos o. Risti Ćatiću i osmorici njegovih parohijana. Ovom prilikom su osvetili i obnovljeni spomenik ovim stradalnicima, čija obnova je uspešno završena uz finansijsku podršku Udruženja Ognjena Marija Livanjska i vrednih pojedinaca koji nesebično rade na obnovi svetinja i spomenika ove parohije.

Ovih devetoro stradalnika, među prvim žrtvama ustaškog terora 1941. godine, bačeni su u jamu Suhaču, u blizini Livna, 6. juna 1941. godine. Sa njima su u istu jamu bačena još dva sunarodnika, ali su oni uspeli da se izvuku iz jame i sakriju. Kosti stradalih su izvađene iz jame posle rata i sahranjene u porti Gubinske crkve, gde je stradalima podignut i spomenik 1962. godine. Isti spomenik je teško oštećen tokom poslednjeg rata.

Obnova ovog spomenika je samo deo dugotrajnih radova na obnovi Gubinske crkve, parohijskog doma i celokupne porte. Ove godine je i omalterisan zvonik crkve, a u toku je postavljanje i ikona na novi ikonostas. Obnovljenu crkvu će 29. avgusta ove godine, na Ubrus, osvetiti Njegovo Preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije.

Ovom prilikom još jednom molimo sve koji mogu da daju svoj prilog obnovi parohijskog doma i ogradnog zida oko porte. Više o ovom projektu možete pročitati ovde:http://omlivanjska.com/projekti/gubinporta/

Osvećenje obnovljenog spomenika u GubinuBogosluženje u Gubinu

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

 

Vezane vijesti:

Postavljeni spiskovi sa imenima stradalih u Kapeli i spomen-kosturnici u Livnu

Vladika Atanasije služio parastos u Čelebiću i osvetio kapelu u Radanovcima

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: