fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„BND“ uništila podatke o nacistima u svojim redovima?

sudjenje-nirnberg

Istražioci su otkrili da je njemačka obavještajna služba „BND“ 2007. godine uništila dokumente od svojih 250 službenika, koji su tokom Drugog svjetskog rata bili u službi nacističkog „EsEsa“ ili „Gestapoa“.

„BND“ je potvrdio gubitak dokumenata, nazivajući to „žalosnim i uznemirujućim“.

Četiri nezavisna istražioca istražovala su starije veze „BND“ sa nacistima. Oni navode da se dio nestalih dokumenata odnosi i na osumnjičene ratne zločince.

Istoričari ističu da ne sugerišu da je u pitanju namjerno zataškavanje ali su od „BND-a“ zatražili da više ne uništava dokumente.

Prema njihovim riječima, potrebno je da, prije nego što budu uništeni neki novi dokumenti, trebaju prvo da se obave konsultacije sa njima i zatražili su pokretanje istrage o dešavanjima iz 2007. godine.

Jedan od istoričara profesor Klaus-Ditmar Henke iz Drezdena, rekao je da „nije u pitanju slučaj da je `BND` namjerno uništio podatke koji se odnose na veze sa nacistima“.

Prema „BND“, uništeni dokumenti odnose se na oko dva odsto arhove koju trenutno pregledaju istoričari. „BND“ ističe da su dokumenta uništena jer je smatrano da nisu vrijedna čuvanja.

Njemački dnevnik „Špigl“ navodi da je oko deset odsto angažovanih u „BND“ tokom Hladnog rata prethodno služilo u „EsEsu“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: