Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Blajburg bez ustaških simbola?

Organizatori Blajburškog skupa, koji se svake godine pretvori u najcrnji ustaški pir, potvrdili su da će ove godine obeležavanje godišnjice događaja s kraja Drugog svetskog rata biti održano po novim pravilima i uz određene zabrane.

Da li je odzvonilo crnim kapama: Sa ranijih skupova u Blajburgu Foto: EPA/OSKAR HOEHER/EXPA
Da li je odzvonilo crnim kapama: Sa ranijih skupova u Blajburgu Foto: EPA/OSKAR HOEHER/EXPA

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare Udruženja počasnog blajburškog voda, na skupu planiranom za subotu 12. maja, biće strogo zabranjena “svaka vrsta trgovine i isticanje tekstualnih ili usmenih poruka s političkim sadržajem, nošenje bilo koje vrste uniforme, delova ili vojnih znamenja ili imitacija znamenja posebno za vojske sile Osovine ili njenih saveznica”.

Biće zabranjeno konzumiranje i prodavanje alkohola za vreme mise i nakon nje, rečeno je na konferenciji.

Misu će predvoditi zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a prisutnima će se obratiti predsednik Hrvatskog sabora, Goran Jadroković. Sabor je, inače, pokrovitelj ovog događaja.

Novine u obeležavanju godišnjice na Blajburškom polju dogovorene su sa, kako je rečeno, Koruškom biskupijom i nadležnim službama Austrije, preneli su hrvatski mediji.

Zabraniti veličanje nacizma

– Očekujem da će austrijska vlada preuzeti odgovornost i tražim da se u zakon o zabrani veličanja nacizma unesu i ustaški simboli. Ustaški režim bio je u jasnoj vezi sa nacistima, a teror oba fašizma odneo je brojne žrtve – naglasio je Lerher.

Povodom najavljenog skupa, generalni sekretar Socijaldemokratske partije Austrije Maks Lerher rekao je da “Austrija ne sme više dopustiti godišnje fašističko okupljanje u Blajburgu”.

On je istakao da se ne sme žmuriti kada hiljade desničara javno veliča nacistički teror i sa ustaškim uniformama i SS oznakama uzvikuje glasno fašističke parole.

– Pozivam ministra unutrašnjih poslova Herberta Kikla da konačno bude dostojan svog položaja i okonča to fašističko okupljanje. Takođe i kancelar koji ćuti Sebastijan Kurc mora delovati. Izgovori i nedelovanje nisu znak aktivnog antifašizma – poručio je Lerher u saopštenju.

On je ukazao na pravni stav eksperata da je zabrana moguća.

On je podsetio da se pokrajina Koruška već izjasnila protiv tog fašističkog okupljanja, koje je zakazano za 12. maj, i ukazala da je pravno i bezbednosno-policijski nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje mora sprečiti svako kršenje zakona o zabrani veličanja nacizma.

Autor: Z. M., agencije

Izvor: Vesti online

Vezane vijesti:

Od ove godine policija neće žmuriti na ustaška obilježja

„Kroatischer muttertag“ („Hrvatski majčin dan“)

Kazne će biti izricane na licu mjesta

Ovo je vrhunac: Jedina država koja slavi naciste, „evropski“ kažnjava Srbiju

Kurc: Ne možemo da zabranimo komemoraciju u Blajburgu

Zaustaviti zloupotrebe Blajburga

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: