fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Blagojević: Nijedan muškarac nije znao udariti kao Azra

Svjedok Tužilaštva BiH Neđo Blagojević rekao je danas u Sudu BiH u nastavku suđenja Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje srpskih zarobljenika u Derventi da „nijedan muškarac nije znao tako udariti rukom kao Azra“.

Azra Bašić Foto: SRNA
Azra Bašić Foto: SRNA

Blagojević je rekao da je sa komšijom Željom Stajčićem zarobljen 26. aprila 1992. godine i odveden u salu Doma JNA u Derventi.

„Zarobili su nas pripadnici Teritorijalne odbrane i HOS-a, vezali kablom i odveli u Dom JNA. Tu smo zatekli naše komšije koji su goli do pasa i bosi bili postrojeni uza zid. I mi smo morali da se skinemo i izujemo, nakon čega je počela `frka`. Rekli su nam da nam je dobro dok ne dođe Azra“, rekao je Blagojević.

Prema izjavi svjedoka, Azra je prvo zaprijetila Milu Kuzmanoviću da će mu odsjeći polni organ, a kad su, kako je rekao svjedok, njega „sredili“ prešli su na Momira.

„Kada je došla do mene udarila me i ja sam posrnuo. Dvojica su me uhvatila da ne padnem, a Azra me tri puta nožem bocnula po licu. Treći ubod bio je malo jači, zabolilo me i potekla je krv. Pitala me koga sam ubio. Rekao sam `Sestro, koga ću ja ubiti?`, na šta je ona kazala `Šta, sestro` i tako me gurnula da sam pao na pod, nakon čega su me ostali počeli tući. Padao sam u nesvijest. Dvojica su stajala povrh i rekla mi da ližem krv. To sam i uradio. Izbacili su me kroz prozor. Pao sam na beton i onesvijestio se. Osvijestio sam se u podrumu gdje su me odvukli“, rekao je Blagojević.

On je potvrdio da su Blagoju Đuraša dovela četiri vojnika, bacili ga na pod i vikali „vojvoda četnički“.

Ujutro su mu, kako je naveo, rekli da ga je Azra zaklala, te da je bila u društvu sa jednim muškarcem.

Svjedok Borislav Miodanić rekao je da su njega i komšiju Milovana Adžića 26. aprila 1992. godine zarobili pripadnici jedinice „Mungosi“ i vezane špagom i žicom odveli prema selu Polje gdje su ih tukli rukama, nogama i kundacima.

„Bili smo otečeni i krvavi jer su nam polomili arkade tako da smo slabo i vidjeli. Usput smo kopali i jedan rov, a u nekoj ekserani polijevali su nas hladnom vodom i vrućom kafom po licu. Nakon toga su nas doveli u neku kuću da nas ispitaju. Tu je bio mrtav čovjek kojeg mi nismo mogli prepoznati ni unijeti u kombi jer smo bili jako iscrpljeni“, ispričao je Miodanić.

On je naveo da je u Dom JNA proveden kroz neku prostoriju i da je čuo kako ljudi dobijaju batine, ali da nije vidio. Istakao je da je i on bio tučen i padao u nesvijest.

Miodanić je spomenuo raniju izjavu kada je rekao da je „možda bila jedna žena“.

Na pitanje Sudskog vijeća zašto kaže „možda“, svjedok je odgovorio zato što nije vidio.

„Kada bi i vidio tu ženu ja je ne bih mogao prepoznati“, rekao je Miodanić.

Tužilaštvo je predočilo svjedokovu izjavu iz 1992. godine u kojoj tvrdi da je „Azra nožem presjekla grkljan“ Blagoju Đurašu.

Svjedok je pojasnio da Đuraša nije vidio i ne zna otkud to u izjavi.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Suđenje će se nastaviti 24. marta.

Izvor: SRNA

Vezane Vijesti:

Prodić: Azra me štrikom kao cuku vodala po podu i udarala …

Svjedoci potvrdili da je Azra Bašić maltretirala …

Hrvatica ubijala samo nožem | Jadovno 1941.

500 srpskih mučenika traži pravdu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: