Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Blagojević: Nijedan muškarac nije znao udariti kao Azra

Datum objave: petak, 17 marta, 2017
Objavljeno u Doboj-Derventa
Veličina slova: A- A+

Svjedok Tužilaštva BiH Neđo Blagojević rekao je danas u Sudu BiH u nastavku suđenja Azri Bašić za ubistvo i zlostavljanje srpskih zarobljenika u Derventi da “nijedan muškarac nije znao tako udariti rukom kao Azra”.

Azra Bašić Foto: SRNA
Azra Bašić Foto: SRNA

Blagojević je rekao da je sa komšijom Željom Stajčićem zarobljen 26. aprila 1992. godine i odveden u salu Doma JNA u Derventi.

“Zarobili su nas pripadnici Teritorijalne odbrane i HOS-a, vezali kablom i odveli u Dom JNA. Tu smo zatekli naše komšije koji su goli do pasa i bosi bili postrojeni uza zid. I mi smo morali da se skinemo i izujemo, nakon čega je počela `frka`. Rekli su nam da nam je dobro dok ne dođe Azra”, rekao je Blagojević.

Prema izjavi svjedoka, Azra je prvo zaprijetila Milu Kuzmanoviću da će mu odsjeći polni organ, a kad su, kako je rekao svjedok, njega “sredili” prešli su na Momira.

“Kada je došla do mene udarila me i ja sam posrnuo. Dvojica su me uhvatila da ne padnem, a Azra me tri puta nožem bocnula po licu. Treći ubod bio je malo jači, zabolilo me i potekla je krv. Pitala me koga sam ubio. Rekao sam `Sestro, koga ću ja ubiti?`, na šta je ona kazala `Šta, sestro` i tako me gurnula da sam pao na pod, nakon čega su me ostali počeli tući. Padao sam u nesvijest. Dvojica su stajala povrh i rekla mi da ližem krv. To sam i uradio. Izbacili su me kroz prozor. Pao sam na beton i onesvijestio se. Osvijestio sam se u podrumu gdje su me odvukli”, rekao je Blagojević.

On je potvrdio da su Blagoju Đuraša dovela četiri vojnika, bacili ga na pod i vikali “vojvoda četnički”.

Ujutro su mu, kako je naveo, rekli da ga je Azra zaklala, te da je bila u društvu sa jednim muškarcem.

Svjedok Borislav Miodanić rekao je da su njega i komšiju Milovana Adžića 26. aprila 1992. godine zarobili pripadnici jedinice “Mungosi” i vezane špagom i žicom odveli prema selu Polje gdje su ih tukli rukama, nogama i kundacima.

“Bili smo otečeni i krvavi jer su nam polomili arkade tako da smo slabo i vidjeli. Usput smo kopali i jedan rov, a u nekoj ekserani polijevali su nas hladnom vodom i vrućom kafom po licu. Nakon toga su nas doveli u neku kuću da nas ispitaju. Tu je bio mrtav čovjek kojeg mi nismo mogli prepoznati ni unijeti u kombi jer smo bili jako iscrpljeni”, ispričao je Miodanić.

On je naveo da je u Dom JNA proveden kroz neku prostoriju i da je čuo kako ljudi dobijaju batine, ali da nije vidio. Istakao je da je i on bio tučen i padao u nesvijest.

Miodanić je spomenuo raniju izjavu kada je rekao da je “možda bila jedna žena”.

Na pitanje Sudskog vijeća zašto kaže “možda”, svjedok je odgovorio zato što nije vidio.

“Kada bi i vidio tu ženu ja je ne bih mogao prepoznati”, rekao je Miodanić.

Tužilaštvo je predočilo svjedokovu izjavu iz 1992. godine u kojoj tvrdi da je “Azra nožem presjekla grkljan” Blagoju Đurašu.

Svjedok je pojasnio da Đuraša nije vidio i ne zna otkud to u izjavi.

Azra Bašić optužena je da je kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju velikih patnji i povreda srpskim zarobljenicima.

Suđenje će se nastaviti 24. marta.

Izvor: SRNA

Vezane Vijesti:

Prodić: Azra me štrikom kao cuku vodala po podu i udarala …

Svjedoci potvrdili da je Azra Bašić maltretirala …

Hrvatica ubijala samo nožem | Jadovno 1941.

500 srpskih mučenika traži pravdu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top