fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Bivši logoraši još čekaju pravdu

Srbi iz opštine Odžak, prognani pre 27 godina, položili vence na spomen-obeležje. Mučeni na 132 različita načina, a silovano 60 žena raznih životnih dobi

Parastos nastradalima
Parastos nastradalima

Pre 27 godine, početkom maja muslimansko-hrvatske snage zarobile su 1.294 srpska civila (864 muškarca, 326 žena i 104 dece) i zatočili ih u tri logora u Odžaku. Tim povodom, predstavnici udruženja logoraša „Odžak 92“ iz Vukosavlja položili su vence i zapalili sveće na spomen-obeležju u Vukosavlju i u Novom Gradu.

U odžačkim logorima ubijena su 42 logoraša, koji su mučeni na 132 različita načina, a silovano je 60 žene svih životnih dobi.

Za zločine nad Srbima u odžačkim logorima za 27 godina je doneto samo osam presuda. Dokumentovani dokazi zločina postoje za još 134 zločinca. Preživeli logoraši čekaju pravdu iako ih je iz godine u godinu sve manje, ali još veruju da zločince mora stići ruka pravde.

– Moram da ponovim, po ko zna koji put, da smo ogorčeni radom Tužilaštva BiH, jer za godinu i po dana nema nijednog predmeta koji je procesuiran u sudu, a 27 godina se vodi istraga i za sve postoje dokazi – ogorčen je Milan Miletić, predsednik udruženja „Odžak 92“.

Srpkinje sa ovog prostora su odlučile da definitivno progovore o mučenjima i silovanjima nakon 27 godina. Marinka Lešić je imala samo 17 godina kada je bila silovana u Odžaku. Nezadovoljna je izrečenom kaznom za zločinca koji je silovao, ali je ponosna na porodicu koju je uspela tada spasti i sačuvati sina Zdravka koji je imao samo pet meseci i 22 dana i kćerku Draganu, a najponosnija je na unučad Ana Mariju i Stefana.

– Ja sam silovana 1992. godine u Odžaku, a silovao me Jozo zvani Koza iz Balegovca. Dobio je mizernu kaznu od šest godina zatvora, a zna se šta je sve radio. To je neverovatno mala kazna za ono što smo preživeli. Ako ima Boga, on mora više biti kažnjen – priča Marinka Lešić, koja sada živi u Vukosavlju.

Jovanka Pavić je preživela silovanje na kućnom pragu. Imala je tada 42 godine, i nakon toliko godina od zločina ne može da shvati, kako kaže, da je još živa a kroz kakve je muke prošla.

– Silovali su me u više navrata na kućnom pragu, u Novom Gradu. Ne znam ko su bili, imali su kapuljače, selo je bilo puno hosovaca. Kad se setim tih muka, ne znam da li to živ čovek može da preživi – svedoči Jovanka Pavić iz Novog Grada.

SAMO OSAM PRESUDA

Za zločine nad preko 2.000 Srba sa područja opštine Odžak, osam zločinaca je dobilo ukupno 70 godina zatvora. To su Jozo Đojić, Ilija Jurić, Ferid Halilović, Josip Tolić, Albina Terzić, Marijan Brnjić, Senahid Ribić i Božo Matanović.

Autor: VID BLAGOJEVĆ

Izvor: VEČERNjE NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: